Palóc hagyományéltető napok

2019.07.22. 11:15

Nógrád megye kultúrájának minden eleme megjelent a kavalkádban

Szent és profán. A rendezvénysorozat megszületése óta e kettősség jegyében zajlik Balassagyarmaton a Szent Anna napjához kapcsolódó ünnepség. Szombaton a palóc hagyományoké a főszerep, míg a vasárnap a vallásos áhítat jegyében telik.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Palóc ligetben a sok-sok árnyas fa hűse a bágyasztó melegben kellemes kikapcsolódást ígér, főleg akkor, ha az némi hasznos ismeretterjesztéssel is párosul a laikus látogató számára. A tágas sátrak alatt például a mi kies nógrádi vidékünkre oly jellemző ízeket kóstolhatott az emberfia. Ugyebár ez a táj sohasem a gazdag parasztságáról volt híres, így jobbára krumpliból-tésztából készült ételek kerültek az asztalokra.

Az egyik helyen érdekes felirat fogadott bennünket: Rimóc, a palóc kincsesbánya – díszelgett a háttérben, és a látvány valóban önmagáért beszélt. A gyönyörű népviseletbe öltözött ifjú leány széles mosollyal mutatta be a helybéli asszonyok által készített különlegességeket, hímzéseket, szőtteseket, hímes tojásokat, egyéb csecsebecséket.

Nem maradhattak ki a sorból a mesterségek sem. A fafaragók egy terebélyes tölgy alatt telepedtek meg. A kisgyerekek pedig nagy lelkesedéssel vették kezükbe a szerszámokat, hogy az avatott szakemberek segítségével lépésről lépésre, vésésről vésésre formálódjanak ki a különböző motívumok. A legfiatalabb nemzedék képviselői az Ipoly-mente réges-régi játékaiban is elmerülhettek.

A liget közepén felállított alkalmi színpad szintén megtelt előadókkal. A balassagyarmati Palóc-ligetbe ezen a szombaton beköltözött egy csipetnyi palóc folkmúlt.

A Szent Anna tiszteletére tartott palóc búcsút huszonnegyedik alkalommal tartották meg vasárnap. Délelőtt a Nagytemplomtól indult a több száz fős népviseletes menet, amit a rimóci Máriás-lányok és a Rimóci Rezesbanda kísért el az ünnepi mise helyszínére, a Palóc Színpadhoz. Az ünnepségre olyan távoli településekről is érkeztek, mint Gyomaendrőd, valamint a határon túli Zsély. A szertartást Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök és Turai János plébános végezte. Az ünnepségre érkezett a felvidéki Kékkőről a Szent Anna-ereklye is.

– Az első Szent Anna tiszteletére rendezett palóc búcsút 1996. július 26-án rendeztük meg. A honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából több balassagyarmati jó barát kezdeményezésére jött létre ez az esemény, ami a Szent Anna-hagyományra épül és amit évről évre megünnepelünk – mondta dr. Limbacher Gábor, a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója.

Palánki Ferenc püspök számára kettős ünnep volt a mostani, hiszen idén ünnepli ezüst jubileumát, ugyanis 25 évvel ezelőtt szentelték pappá.

– Az első palóc búcsú idején éppen elköszöntem Balassagyarmattól, hiszen onnantól fogva Dorogházán láttam el lelkipásztor-szolgálatot. Látván, hogy azóta hová fejlődött a palóc összetartozás ünnepe büszke vagyok, és mindemellett szintén büszkén vallom magamat palócnak – mondta Palánki Ferenc.

A misét követően Őrhalom, Mátramindszent, Herencsény települések hagyományőrző műsora és éneklése zárta a Palóc Búcsút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában