múzeum

2019.07.12. 10:56

Hamarosan betekinthetünk a mátrakeresztesi fakanálkészítés rejtelmeibe

Egy fakanálmúzeumot alakítanak ki a településrészen, amit Pásztó önkormányzata is támogat.

T.-N. O.

Egyedülálló tradíció a mátrakeresztesi fakanálkészítés

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A városvezetés nemrégiben hatmillió forintért megvásárolt egy régi, hagyományos parasztházat a faluban, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a fakanálkészítés rejtelmeibe, valamint abba, hogyan is nézett ki egykor egy mátrakeresztesi ház. Ezzel a helyiek egyik régi álma válik valóra.

A közelmúltban a Mátrakeresztesi Hagyományőrzők összegyűjtötték a tárgyakat és már elkezdték berendezni a múzeumot, amely az ő tudásukat és szorgalmukat tükrözi.

Egyedülálló tradíció a mátrakeresztesi fakanálkészítés Fotó: H. Cs.

A tárlaton az érdeklődők megtekinthetnek majd egy tisztaszobát és egy konyhát – amelyek az eredeti helyiségek szellemiségét elevenítik fel –, de egy fakanalasműhelyt is kialakítanak. Az épület közösségi színtérként is működne, ahol a helyi gyerekek számára foglalkozásokat és rendezvényeket tartanának.

A tervek szerint az intézmény augusztus 11-én, vasárnap nyitja meg kapuit. A beruházásnak köszönhetően várhatóan fellendülhet a falu turizmusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában