fejlesztések

2019.07.11. 13:40

Balassi-díjban részesült a szécsényi könyvtár

A városi Krúdy Gyula Könyvtár magas színvonalú munkájának elismeréseként Balassi-díjban részesült. A díj fontos mérföldkő a könyvtár életében és történetében.

Szenográdi Ferenc

Korcsok Norbert, az intézmény vezetője a megyei könyvtár által adományozott díjjal Fotó: Sz. F.

Az intézményt még 1951-ben alapították “Népkönyvtárként”. A Rákóczi úton álló épületben, egy helyiségben kapott helyet a könyvtár, ami az 1960-as évek közepén sokkal jobb körülmények közé került. Átköltöztették a Sas utcába, majd a művelődési ház adott otthont a könyveknek és az intézmény dolgozóinak, akik azonban csak szűkös körülmények között tudtak ott dolgozni. Tavaly végre visszakerültek a Sas utcai épületbe.

Az intézmény 1976-ban vette fel Krúdy Gyula nevét és 1986 óta városi könyvtárként működik. A régi-új helyen, a Sas utcában már könyvtárhoz méltó körülmények között tudják fogadni a látogatókat. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett innovatív, jövőbe mutató fejlesztéseket hajtanak végre. A szolgáltató térben differenciált olvasási igényeknek megfelelő területeket alakítottak ki annak érdekében, hogy minden olvasó megtalálhassa az igényeinek, olvasási szokásainak megfelelő helyet.

Korcsok Norbert, az intézmény vezetője a megyei könyvtár által adományozott díjjal Fotó: Sz. F.

A kialakított gyermekkönyvtári tér nagyobb lehetőséget biztosít az egyéni és csoportos használatra. Digitális Jólét Program Pontot (DJP) alakítottak ki, ahol képzett munkatársak várják az elektronikus ügyintézésben segítséget kérőket, tájékozódni vágyókat. Számítógéprendszer és wifielérhetőség is várja az érdeklődőket. Az új felhasználók igényére alapuló könyvtár látogatottsága jelentősen megnőtt.

A díj átadásánál elhangzott: „A könyvtár megújulásának megálmodója az intézmény szakmai vezetője, Korcsok Norbert. Személyében fiatal, lendületes, ugyanakkor tapasztalt, értő szakember került az intézmény élére, aki időt, fáradságot nem kímélve dolgozott a körülmények javítása és a szolgáltatások megújítása érdekében. Az intézmény bekapcsolódott az országos mozgalmakba, amellyel szélesebb körben is nevet szereztek Szécsény városának.

Korcsok Norbert portáluknak elmondta, „a díj elismerése annak a közel hét évtizedes munkának, amely Szécsényben a könyvtár életében jelen volt és jelen van. Elismerés mind a jelenlegi és korábbi dolgozóknak, vezetőknek. Elismerése ugyanakkor annak a másfél éves munkának, amely által a könyvtár külsőleg és belsőleg is megújult a költözést követően. Örülünk, hogy erőfeszítéseinket nemcsak a használóink, a szakma is elismeri. Büszkék vagyunk a díjra, amely arra ösztönöz, hogy tovább haladjunk azon az úton, amelyen másfél éve elindultunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában