Hét embere

2019.07.01. 19:45

Balassi-díjat kapott Sándor Zoltán, a kazári előadóművész

A közelmúltban kétszer is a Balassi Bálint Megyei Könyvtár közönsége elé állt Sándor Zoltán előadóművész. Az ünnepi könyvhét keretében P. Kerner Edittel és Csábi Istvánnal együtt mutatta be az Ady 100 Hunn, új legenda című irodalmi műsort, azt megelőzően azonban kitüntetettként mondott köszönetet az intézmény kuratóriuma által számára is megítélt, ugyancsak a nógrádi gyökerű reneszánsz költő nevét viselő, mintegy negyedszázaddal ezelőtt alapított díjért.

Csongrády Béla

Sándor Zoltán a megye kulturális életének ismert alakja. Nagy álma valósult meg a Zenthe Ferenc Színház létrejöttével Fotó: H. M.

– Az indoklás szerint több évtizeden át folytatott magas színvonalú előadó-művészeti tevékenysége, a művészeti nevelésben végzett nívós munkája, az olvasási kultúra és az irodalmi ismeretterjesztés, valamint Nógrád megye és Salgótarján művészeti életében betöltött szerepe elismeréseként kapta a Balassi-díjat. Hosszú előélete van tehát e szép kitüntetésnek.

– Igen, így van, mind az életéveim számát – amelyek június 27-e óta a 68-nál tartanak – mind a munkával eltöltött időszakot tekintve. Hiszen csak a megyeszékhelyi városházán, a polgármesteri hivatalban – 1989-től 2011-es nyugállományba vonulásomig – több mint húsz esztendeig dolgoztam kulturális főtanácsosként, illetve osztályvezető-helyettesként. Népművelői pályafutásom azonban már jóval korábban 1975-ben Kazáron – ahová házasságkötés révén kerültem, s ahol jelenleg is élek – az ottani művelődési ház vezetői beosztásában elkezdődött. Ezt követően kerültem a salgótarjáni járási tanácsra, majd a szakszervezetek salgótarjáni tóstrandi intézményébe, onnan pedig munkavállalóként a Szakszervezetek Nógrád Megyei Tanácsának, az SZMT-nek a Fő téri székházába vezetett az utam.

– Fentiekkel párhuzamosan lett egyre ismertebb személyiség a pódiumokon való szereplései, rendezései következtében.

– Ennek is messzire visszavezető előzményei vannak, merthogy a kultúra, a művészetek iránti érdeklődésem már gyermekkoromban elkezdődött. Nem kis érdeme ez édesapánknak, aki esténként a Toldit, a János Vitézt és az Apostolt olvasta fel nekem és két fiútestvéremnek. Szirákon születtem ugyan, de az általános és középiskolai tanulmányaimat már Salgótarjánban végeztem s a közönség elé is itt kerültem először különböző ünnepségeken, versmondó versenyeken. Előfordult, hogy jó apámmal együtt vettünk részt ilyen megmérettetésen. Olvasni is hamar kezdtem, méghozzá magvas filozófiai könyveket – Arisztotelész, Platón-, Hegel-műveket – is, vagy Illyés Gyula Petőfiről írott dolgozatát. E kötetek meghatározónak bizonyultak műveltségem, életszemléletem alakulásában. Az irodalmon – amelyet a világ és önmagunk megismerése szempontjából felbecsülhetetlen értékűnek tartok – belül mindig a versek álltak közelebb hozzám. Mások mellett Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Nagy László, Csoóri Sándor , Pilinszky János, Tandori Dezső tartozik a kedvenc költőim sorába. Külön említem Kassák Lajost, akinek újszerű avantgárd versei nagy meglepetést jelentettek számomra s erőteljes hatást gyakoroltak rám.

Sándor Zoltán a megye kulturális életének ismert alakja. Nagy álma valósult meg a Zenthe Ferenc Színház létrejöttével Fotó: H. M.

Mintegy százötven verset tud fejből elmondani

Sándor Zoltán irodalmi összeállításokban, műsorokban megszámlálhatatlanul sokszor lépett közönség elé. S arra is számos példa akadt, hogy fejből adta elő a legtöbbször általa, mint szerkesztő által kiválasztott verseket. Ezek általában a fentiekben felsorolt költők műveiből kerültek, kerülnek ki. Nagyon szereti például a Menekülés az Úrhoz című Ady-költeményt, amely az alábbiak szerint kezdődik: „Be szép a régi kép, a tiszta,/Be szép volt a világon élni,/Be szép volt az a lázadó,/Mégis uras, szent Össze-vissza./Imádkozni is tudtunk néha,/De mindenképp Istené voltunk,/Nem akartan és nemtudón/ Legbőszebb óránk se volt léha.” Az új Balassi-díjas bízik abban, hogy – Babits szavaival szólva – az égi és ninivei hatalmasok engedik, hogy beszéljen még.

– Úgy tudni, zenélni is tanult, a labdarúgással is kacérkodott.

– Valóban hegedültem, játszottam kürtön és szerepeltem a városi szimfonikus zenekarban is. Ami pedig a futballt illeti, az SBTC ifjúsági, illetve az Öblös SE NB III.-as csapatának játékosa voltam, de végül is mindkét terület megmaradt hobbinak, szabadidős programnak.

– Nem így a versmondás, a színművészet iránti vonzalom.

– Valóban, ezen művészeti ágak mellett és örökre elköteleződtem. S nemcsak én léptem fel és lépek fel mondhatni folyamatosan – van úgy, hogy egyedül, többször másokkal együtt. Mostanában a Versvándorok Pódium Színpad tagjaként – P. Kerner Edit és Csábi István ugyancsak hivatásos előadóművész barátaimmal – járom a megye kistelepüléseit, falvait is. Sokáig vezettem, működtettem a fiatalokat, főként középiskolásokat tömörítő, aktivizáló Metrum Versmondó Kört, majd egy stúdiót. 2005-ben részese voltam a Palóc Parnasszus című élő irodalmi újság életre hívásának, amelynek kollektívája tizenkét éven át szerkesztette a Szerdatársaság Irodalmi Kávéház programját. Ugyancsak ott található a nevem T. Pataki László, Patakiné Kerner Edit, Susán Ferenc és Molnár Ernő fémjelezte Vertich Színpadstúdió – amely közvetlen elődje a Zente Ferenc Színháznak – alapítói között.

– S ezzel elérkeztünk a jelenhez, a helyi színházhoz, amelynek 2012 – tehát létrejötte – óta a művészeti vezetője, dramaturgja.

– Mondanom sem kell, hogy boldogan vettem részt a színházalapítás – amely nagy álmom volt – a társulatépítés folyamatában. Annál is inkább, mert következetes munkával, nagy erőfeszítések révén valami olyan értéket sikerült létrehoznunk, megteremtenünk, amely új formáció Salgótarjánban – ahol legutoljára lett önálló színház a megyeszékhelyek között – és túlmutat a kulturális, művészeti területen, hiszen hozzájárul a városi léthez, erősíti a lakosság önazonosság-tudatát, s országszerte – alkalmasint a határainkon túl is – javítja a nógrádi megyeszékhely utóbbi években – az ipari vezetőszerep elvesztésével – megtépázott imázsát. Ugyanakkor az elmúlt hét év – minden jelentős eredmény, szakmai és közönségsiker ellenére – nem nevezhető konfliktusmentes diadalmenetnek, hiszen – többek között – ki kellett építeni az üzemszerű működés feltételrendszerét, kereteit. Úgy tűnik sikerült, s ez reményt ad a továbblépéshez, terveink szerint egy új színházi épület felépítéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában