Nemzetegyesítés

2019.07.09. 13:40

47 nógrádi település képviseltette magát a béri Palóc Fesztiválon

Tudja jól minden magyar ember, hogy elbánt országával a trianoni diktátum. Kelet-nyugati irányban csúnyán kettévágta a Palócföldet is, hogy aztán a második világháborút lezáró újabb párizsi szerződés, amit „béke” néven illetni fából vaskarika, ezt az állapotot megerősítse. Az összetartozás élesztésére megrendezett béri palóc fesztiválon idén 47 település képviselte magát.

Faragó Zoltán

Palócföldi termékek sokaságával találkozhatott a vendég: a háziipar, főleg a fafeldolgozás nagy jelentőségű volt ezen a vidéken Fotó: NMH

Fotó: DTS

A palóc népcsoport leszármazottai nemcsak a nagy magyar és szlovákiai tömbben élnek, hanem az Alföld déli részén, Bácskában, a Bánátban a török idők utáni újratelepítésekkel szórványok is kialakultak – mondta portálunknak Maczó László, Bér község polgármestere.

– Jövőre lesz száz éve, hogy a nagyhatalmi játszmák Magyarországot áldozatul dobták a szomszédoknak. Segíteni nem könnyű rajta, viszont magyarságunk, kultúránk megőrzése és továbbadása az utódoknak kötelesség, egyben a megmaradás záloga is. Ezért rendeztük meg a Bér községhez tartozó Virágospusztán az immár negyedik palóc fesztivált, amit a magyar virtust is megtestesítő második betyár találkozóval egészítettünk ki – mondta a fő szervező.

Maczó László hozzátette: béri evangélikusként a világ legszebb népviseletének a helybelit tartja.

– Szlovák eredetű őseink 1693-ban érkeztek Bérre a Zólyom környéki falvakból. Ezért itt, ebben a kis faluban duplán fáj a szétszakítottság is.

Palócföldi termékek sokaságával találkozhatott a vendég: a háziipar, főleg a fafeldolgozás nagy jelentőségű volt ezen a vidéken Fotó: NMH

A palóc fesztivál résztvevőit számos színpadi program, fellépés, érdekesség várta, nem maradhatott el az ilyenkor szokásos kirakodóvásár sem. A fesztivál megnyitóján a színpad megtelt hagyományőrző betyárokkal. Miután dalaik elhangzottak, a rózsák falujaként is mind ismertebb Bér ezen különlegességéről hangzott el előadás, majd Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket.

– Bárhonnan érkeztek is a látogatók a Kárpát-hazából, mi szeretettel fogadjuk őket – mondta. – Gasztronómiánk, kulturális örökségünk, hagyományaink bemutatása színes ünnepi forgatagot, szórakozási lehetőséget biztosít.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő azzal kezdte, hogy köszönetet mondott Maczó Lászlónak a hatalmas szervezőmunkáért és mindazért, amit a környékért tett a rendszerváltás óta.

– A negyedik alkalommal megrendezett palóc fesztivál több évtizedes munka eredménye – mondta. – Büszkék lehetünk rá, hiszen abban is szerepet játszik, hogy a megye ezeréves történelme folytatódjon.

Heizler Norbert, a Civil Összegfogás Fóruma (CÖF) alelnöke a beszédében hangsúlyozta, hogy a helyi termékek gyártása, ennek felfuttatása midig a civil szervezet fontos céljai közé tartozott. Ennek köszönhetően rövidesen megnyílik náluk egy új pályázati lehetőség is.

– A CÖF-től befőző automatákat igényelhetnek mindazok, akik vállalják, hogy a termést így tartósítják télire – mondta. – A gépek megfelelő használat és karbantartás mellett három év után a pályázó tulajdonába kerülnek.

Egy ilyen befőző automatát meg is mutatott a színpad előtt gyülekező közönségnek.

Farkas Attila, a járási székhely Pásztó polgármestere a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának egyik fontos rendezvényeként értékelte a béri találkozót: „ami összetartozik, annak össze kell nőnie” – mondta.

Az első, 2016-os béri fesztiválon mintegy ötezren vettek részt. Tavaly már nyolcezren érkeztek Virágospusztára, idén pedig pár száz látogatóval ezt a létszámot is sikerült meghaladni a szervezők tájékoztatása szerint. A rendezvényen a szervezők tájékoztatása szerint 26 csoport lépett színpadra, a nép- és betyárhagyományok őrzői, különféle szórakoztató műsorok is várták a közönséget. A gasztronómia, a mintegy száz különféle étel szintén vonzó volt a látogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában