vetélkedők

2019.06.17. 16:50

Újabb sikeres régiós művészeti találkozót rendeztek Salgótarjánban

A Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetsége több mint egy évtizede rendez felmenő rendszerű művészeti vetélkedőket az időskorúak számára. Három kategóriában – népdal, magyar nóta és könnyűzene – a minap került sor a régiós válogatóra. A rendezvény társszervezője az Egészséges Életért Klub, a József Attila Művelődési Központ és a helyszínt biztosító Fő téri Hello Cafe volt.

Csongrády Béla

Balról Kortis Gyuláné Zagyvarónát, Godó Sándorné Karancsalját képviselte. Utóbbi nemcsak a népdal, hanem a könnyűzenei kategóriában is indult Fotó: Hegedűs Márk

A nagy számban megjelenteket – Borsod, Heves és Nógrád megyéből érkezett harmincöt szereplőt valamint a három műfaj iránt érdeklődőket – Szendrődi György, a megyei szövetség elnöke köszöntötte, aki – Póczosné Kvacsek Erzsébettel, az egészségklub vezetőjével felváltva – a műsorközlő szerepét is betöltötte.

A népdal kategóriában Karancsaljáról, Karancskesziről, Kisterenyéről, Nógrád községből és a salgótarjáni zagyvarónai városrészéből indultak megyei versenyzők. A magyar nóta műfaját egy karancskeszi és két salgótarjáni énekes képviselte. A legnépesebb létszámot a könnyűzenei mezőny vonultatta fel, minthogy ebben az összefoglaló műfajban egyaránt megszólaltathatók voltak táncdalok, slágerek és operettszámok. Ennek a zárórésznek négy helyinek tekinthető fellépője volt.

Érdekesség, hogy a salgótarjáni Bella Zsuzsanna és Zatykó Gyula, valamint a karancsaljai Godó Sándorné az előző kategóriákban is szerepelt. A negyedik nógrádi könnyűzenész – szó szerint, mert gitárral is kísérte magát – Zsákai József pedig Karancskesziből érkezett.

Balról Kortis Gyuláné Zagyvarónát, Godó Sándorné Karancsalját képviselte. Utóbbi nemcsak a népdal, hanem a könnyűzenei kategóriában is indult Fotó: Hegedűs Márk

A zsűri három tapasztalt szakemberből állt. Az elnöki tisztet Fodor Sándor töltötte be, s részt vett a munkában a szintén helybeli és ugyancsak nyugalmazott tanár Boros Istvánné, illetve Pozsik Joachimné, a Heves megyei Egercsehiből is. Előbbiek nem csak pedagógiai hanem zene-, illetve énekkari tapasztalatokkal is rendelkeznek, utóbbi szólistaként maga is sokáig állt a pódiumon s az a véleménye, hogy mindegy milyen minőségben csak jól érezzék magukat, szeressék a zenét és egymást. Fodor Sándor az eredményhirdetéskor elmondta, hogy a legmagasabb színvonalat a könnyűzenei területen tapasztalták, amit az országos szintre továbbjutottak száma is bizonyít.

A népdal és magyarnóta-énekesek augusztusban Győrben mérik össze tudásukat más régiók versenyzőivel. Nógrádot Karancsaljáról Godó Sándorné, Salgótarjánból Bella Zsuzsanna és Zatykó Gyula képviseli. A könnyűzenében a zsűri döntése a megyéből a karancskeszi Zsákai József táncdalénekest juttatta el a június 11–12-i, ugyanitt megrendezendő országos döntőbe.

Gazdagabbá teszi az emberek életét

Mármint mindenféle művészeti tevékenység. Ezt vallja Zatykó Gyula és Bella Zsuzsanna, akik magyar nótát és táncdalt is énekeltek a regionális találkozón és mindketten az előbbi kategóriában jutottak tovább. Sőt, Bella Zsuzsanna nevével gyakran találkozni csoportos és egyéni képzőművészeti kiállításokon is, mert sikeresnek tekinthető ebben az ágazatban is. Olyan alkotásai is vannak, amelyek emléket állítanak a munka, a bányászat egykori hőseinek. A régiós vetélkedőn egy trió – Deák Béla (tárogató), Lantos Sándor (harmonika) és Zsákai József (gitár) összetételű – közreműködése is emelte a kellemes hangulatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában