ínycsiklandó fánkok

2019.06.11. 06:40

Messzi tájakról is jöttek a pataki pampuskáért

Sokan a fánk szót használják, ha megemlítik a főként lekvárral és cukorral ízesített, kerek formájú péksüteményt. Patakon hagyományos módon a pampuska elnevezésre esküsznek, és eme édes étek köré csoportosul a község pünkösdi szórakoztató fesztiválja.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

A hatalmas hőség sem riasztotta el az ízes falatokra váró, és a pünkösdi hosszú hétvége áldásait mindenképpen kihasználni kívánó embersereget.

– Mivel jövőre lesz a trianoni békediktátum századik évfordulója, szeretnénk egy méltó emlékhelyet létesíteni a nemzeti összetartozás napján. A pampuskafesztivál bevételét is ennek rendeltük alá. Szerencsére sok-sok adomány érkezett. Egy Patakról elszármazott, ma Dejtáron élő férfi, Kádár Albert is komoly mértékben beszállt a költségekbe, amiért hálás köszönetünk, illetve egy pályázati támogatás adta a rendezvény lebonyolításának pénzügyi alapját – mondta Fekete Tibor, Patak polgármestere.

Saját készítésű „titkos” recept szerint készül a híres pataki pampuska, ami a messzeségből is Patakra csábította az édesszájúakat Fotó: Teknős Dominik / NMH

– Százötven kilónyi lisztet használtunk fel, ebből közel 5500 pampuskát készített el a Patak Jövőjéért Alapítvány hagyományőrző csoportjának főzőalakulata, akik már tíz éve serénykednek, kiváló munkás közösségben. Ezenkívül még hat katlanban rotyogott a babgulyás – tette hozzá.

Felkerestük a sátor alatt tüsténkedő társaságot. Amikor arról faggatóztunk, hogy vajon van-e valami különleges recept, ami kizárólag a pataki pampuskasütés jellemzője, egy szarvaskendős idős néni teketória nélkül felelt: „van, de titok”. Legfeljebb annyit árultak el, hogy a készítés teljes folyamata kézi munka, egyetlen gépi eszközt sem használnak fel. A hátul buzgón dagasztó, István keresztnevű férfi pedig odakiáltott: az ő feladata bizony a legfontosabb, igyekezett is a legtökéletesebben összedolgozni a tésztát.

Csakis kézzel készül ez a gasztronómiai remekmű Fotó: Teknős Dominik / NMH

Fekete Tibor, a község első számú vezetője még azt is megemlítette: akkora sikere van a pampuskának, hogy amikor az előző évben a köztelevízió forgatócsoportja élőben jelentkezett be a fesztiválról, az adást látva, egy dunakeszi család azonnal felkerekedett, hogy megkóstolják a nyugat-nógrádi gasztronómia e remekemét, ezért csatlakoztak a pataki sportpálya forgatagához.

Country a dalkörtől

Miközben a nép falatozta a fánkokat, egymást követték a szórakoztató programok. A legkisebbeknek aszfaltrajz-versenyt szervez­tek, formálódtak a kiváló zsírkréta­al­ko­tások. A szabadtéri színpad is benépesült előadókkal. A Horpácsi Dalkör egy country-összeállítással kedveskedett a közönségnek, Krasznai Kata betanításával. Felhangzott többek között a Hello, Mary Lou, és az Így szólt hozzám a dédapám slágere, míg az este folyamán több könnyűzenei sztárvendég is tiszteletét tette a fesztiválon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában