Bővülő történelem

2019.06.27. 13:50

Becses családi értékek kerültek a nógrádi levéltár őrizetébe

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára fontos feladatának tartja, hogy gyűjteményét szűkebb hazánkból származó történeti értékű magániratokkal is gyarapítsa. Hét ajándékozó dokumentumaiból nyílt kiállítás Családi értékek levéltári őrizetben címmel nemrég az intézmény salgótarjáni központjában.

Gerhát Karina

Sokáig a szekrények mélyén lapuló, ám valójában ritkaságszámba menő kincsek töltik meg a vitrineket Fotó: Hegedűs Márk

Hónapokkal ezelőtt tette közzé felhívását a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára azzal kapcsolatban, hogy várják a lakosságtól az első világháborút, illetve a salgótarjáni üzemek fénykorát felidéző családi emlékeket.

Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgató elmondta: az ajándékozás sok esetben az adományozók egyéni nagylelkűségének köszönhető, akik az értékes családi iratok biztonságos megőrzését is látják a levéltárnak történő átadásban.

Sokáig a szekrények mélyén lapuló, ám valójában ritkaságszámba menő kincsek töltik meg a vitrineket Fotó: Hegedűs Márk

– Az intézmény a honlapján, valamint a közösségi oldalán többször tett közzé olyan közleményt, amely történelmünk sorsfordító eseményeihez, azok évfordulóihoz kapcsolódóan keres családi iratokban fellelhető dokumentumokat, személyes beszámolókat, naplókat, illetve önéletírásokat. Ennek a felhívásnak köszönhetően a levéltár számos olyan iratot kapott ajándékba, amely eddig a családi hagyatékok mélyén pihent – mondta lapunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A megyei levéltár igazgatója hozzátette: nemrégiben hét ajándékozó irataiból nyílt kiállítás, amelynek legfőbb célja, hogy bemutassa az adományozott dokumentumok időn, illetve téren átívelő sokszínűségét, továbbá felhívja a figyelmet a családi iratok értékességére.

Az igazgató ismertette továbbá az állampolgárokkal, hogy a levéltárban arra is van lehetőség, hogy amennyiben az eredeti irattól nem szívesen válik meg valaki, akkor digitális formában kerüljön az intézmény őrizetébe. Történeti blog, virtuális kiállítás keretében ezek a dokumentumok is bemutathatóak lesznek a nagyközönségnek, emellett digitális archívumban kerülnek megőrzésre.

– A levéltár ezúton is köszöni az adományozóknak az átadott családi iratokat, és továbbra is örömmel fogadja a helytörténeti jelentőséggel is bíró dokumentumokat – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Iratokra irányult a figyelem

– Az első világháború centenáriuma ráirányította a figyelmet az ezen idő alatt keletkezett iratoknak a jelentőségére, fontosságára. A közelmúltban több adományozótól is kapott a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára a világháborúk időszakából megmaradt fényképeket, valamint tábori levelezőlapokat – tájékoztatta portálunkat Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A Nógrád megyei levéltár igazgatója hozzátette: Salgótarján emblematikus üzeme volt egykor az Öblösüveggyár és a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. A megyei jogú város patinás gyárainak múltjáról szintén gazdag dokumentációs anyag került a levéltárba. Az egykori üzemi életet felidéző, értékes örökség eddig a korábban ott dolgozók családtagjainak a tulajdonában volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában