roma mesék

2019.05.15. 08:48

Cigány népismereti versenyen brillírozott a cserhátsurányi iskola

Sorrendben harmadszor nyerte meg a pécsi Gandhi Gimnázium által kiírt országos cigány népismereti vetélkedőt a Szent István Katolikus Általános Iskola csapata.

H. H.

Kiválóan ismerik a cigány népmeséket Fotó: Torjay Attila

Különlegesség, hogy a mezőnyben ők voltak az egyedüli nem roma származású diákok.

Novákné Tácsik Eszter, a diákok felkészítő tanára kifejtette, a Gandhi Gimnázium első meghirdetett versenyére, 2017-ben azonnal jelentkeztek, és őszinte meglepetésükre meg is nyerték. Akkor még általános témaköröket dolgoztak ki a szervezők, tavaly a közismert roma foglalkozások, így a teknővájás, a kosárfonás kerültek terítékre, míg idén a cigány népmesék körül forgott a vetélkedő.

A házigazda intézmény, amely hazánkban élen jár a roma gyermekek oktatásában, idén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját, maga a szellemi viadal is ehhez kapcsolódott. Volt előzetes feladat, méghozzá egy digitális eszközökkel történő mesefeldolgozás, míg a helyszínen keresztrejtvényt oldottak meg a gyerekek, valamint mesék történeteit kellett kiegészíteniük.

Kiválóan ismerik a cigány népmeséket Fotó: Torjay Attila

Megkérdeztük a tanulókat – Savanyú Anna, Czibulya Maja, Bachor Mirella és Tóth József Benedek alkotta a négyfős csapatot, míg tartalékként Novák Zsombor és Szivicsek Emese állt készenlétben –, melyik volt számukra a legérdekesebb feladat, és egyöntetűen válaszoltak: amikor torzított képek alapján kellett felismerniük a mesejeleneteket, például azt, miként veri át a cigány ember az ördögöt. Különösen értékelték a feladatok összeállításánál a játékosságot, és egy kellemes, hosszú utazást tehettek Magyarország déli tájaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában