költészet napja

2019.04.11. 19:51

Csilingelő verssoroktól visszhangzott Salgótarján

A nógrádi megyeszékhelyen különböző helyszíneken ünnepelték csütörtökön a költészet napját.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Hazánkban 1964 óta április 11-én minden évben megünnepeljük a magyar költészet napját, amikor is éltetjük irodalmunk szépségét és emlékezünk József Attila születésnapjára. A magyar líra előtt megyeszerte változatos rendezvényekkel és szavalóversenyekkel tisztelegtek: megyeszékhelyünkön a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, Salgótarján önkormányzata és a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. összefogásával különböző helyszíneken ünnepelték a magyar költészetet és méltatták irodalmunk nagyjainak halhatatlan örökségét.

A megyei könyvtárban rendezett ünnepségre Molnár Éva igazgató – visszautalva József Attila költeményére – egy kész leltárral készült, amellyel felidézte az elmúlt évek Salgótarjánban megrendezett költészet napi megemlékezéseit. Hangsúlyozta: a nógrádiak mindenkor fontosnak tartották a magyar líra éltetését, s lényeges, hogy továbbra is higgyünk az olvasás és a versek lélekemelő erejében.

Fekete Zsolt polgármester kiemelte, hogy az irodalom egyszerre személyes és közösségi élmény, hiszen egy vers is fényesebben ragyog, ha azt egymással megosztjuk. Emlékeztetett: a hagyományok ápolása a jövőben is az egyik legfontosabb feladatunk.

Ezután a jelenlévők a Zenthe Ferenc Színház Versvándorok csoportjának zenés irodalmi előadását tekintették meg, majd a József Attila domborműhöz vonultak. Itt Balogh Katalin, a rendezvény- és médiaközpont ügyvezető igazgatója hangsúlyozta a kultúra és az irodalom jelentőségét. Végül a Radnóti Miklós szobornál Végh Gyula előadóművész megzenésített versekkel szórakoztatta az érdeklődőket, s a bejárt helyszíneken az ünneplők elhelyezték a tisztelet virágait. A Balassi Bálint Asztaltársaság és a Pál József Alkotói Kör közreműködésével a nap végén egy versmaraton is lezajlott, így egész nap csilingelő verssoroktól visszhangzott a város.

Városszerte betáraztak a versekből

Áprilisban a Salgótarjáni Városi Televízió költészet napi ráhangolódásként indította el VerStár című műsorát, hogy a városban ne csak egy nap szóljon az irodalomról. A képernyőn verset mondtak a helyi írók és költők, a Zenthe Ferenc Színház művészei, valamint a tehetséges salgótarjáni diákok is. Emellett ezzel egy közös versmondásra is hívták a salgótarjániakat: több mint harmincan szavalták el Karinthy Frigyes Előszó című versét. A szavalásban részt vettek a város vezetői, a helyi intézmények igazgatói, munkatársai, a megyeszékhely sportolói, óvodásai és a lakosság is.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában