oktatóterem

2019.03.17. 19:50

Múzeumi pincében alakították ki Salgótarján újabb látványosságát

Akik bármilyen okból megfordultak az elmúlt évek során a Dornyay Béla Múzeum legalsó szintjén, most visszatérve oda, bizony alaposan elcsodálkoznának az eléjük táruló látványon.

Csongrády Béla

Földi Péter, Somoskőújfaluban élő Kossuth-díjas festőművész alkotásai is láthatók a múzeum alagsorában

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A Dornyay Béla Múzeum tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projekt minapi átadása alkalmából a város önkormányzata nevében Fekete Zsolt polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte: városvezetőként és magánemberként egyaránt örül a beruházásnak, több okból is. Egyrészt azért, mert lehetőséget nyújt a diákok, a felnövekvő nemzedékek számára, hogy interaktív módon ismerkedjenek a képi világgal, a manapság egyre fontosabb vizuális kultúrával. Másrészt az sem elhanyagolható tény, hogy egy szinttel, újabb kulturált környezettel bővült a kiállítási tér s több mód nyílik a múzeumi gyűjtemények bemutatására is. A polgármester köszönetet mondott az intézmény kollektívájának a pályázati támogatás eredményes felhasználásáért.

Földi Péter, Somoskőújfaluban élő Kossuth-díjas festőművész alkotásai is láthatók a múzeum alagsorában
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Shah Gabriella múzeumigazgató ugyancsak megelégedésének adott hangot, hogy hatvanmillió forintból megvalósulhatott ez a beruházás. A mintegy 300 négyzetméteres alagsori úgymond tanulmányi raktár jelenleg három egységből áll. Az oktatóteremből – ahol kiállítások is rendezhetők s jelenleg Gaál István salgótarjáni születésű Kossuth-díjas filmrendező felvételeiből A képíró címmel látható egy válogatás –, a stúdiószobából, ahol a digitális eszközrendszerek találhatók. Ezeken akár szakköri formában is lehet gyakorolni, például a műtárgyfotózást.

A harmadik helyiség a tényleges raktár szerepét tölti be, de nem a szokványos formában. Ugyanis a korszerű fiók- és polcrendszerrel biztonságosan tárolhatók és visszakereshetők a múzeum tulajdonában lévő értékes alkotások, tárgyak, dokumentumok. Ide került a könyvtár művészettörténeti anyaga is. S itt valósulhatott meg – mások mellett dr. Fancsik János lokálpatrióta nyugalmazott főorvosnak, a múzeumbaráti kör tagjának javaslatára – az az ötlet is, hogy a látogatók néhány kép és faragvány – az utóbbiak akár újdonságnak is tekinthetők – formájában ízelítőt kaphatnak a salgótarjáni Balázs János festőművész nemzetközi hírű munkásságából. Ugyancsak folyamatosan láthatók lesznek Földi Péter Somoskőújfaluban élő Kossuth-díjas festőművész alkotásai is.

Shah Gabriella megköszönte munkatársainak a tanulást segítő projekt megvalósításában végzett tevékenységét, név szerint is említve Nyesténé Kocsis Mónikát és Kaszás Gézát. Az intézményvezető utalt rá, hogy a 2015-ben átadott Üvegváros című állandó kiállítással, illetve a bányászati kiállítóhely felszíni épületének felújításával gazdagodott nemcsak a múzeum, hanem Salgótarján idegenforgalmi vonzereje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában