asztaltársaság

2019.02.22. 11:24

Salgótarjáni gimnazistának is segít a 30 éves alkotóműhely

Nemcsak harminc éve ­tartó folyamatos ­tevékenysége, hanem tagjainak érték­teremtő és közvetítő alkotómunkája alapján is a Balassi Bálint Asztaltársaság a nógrádi megyeszékhely egyik legfigyelemreméltóbb civil szervezete. Munkájukról – minthogy zömmel képzőművészek és tollforgatók alkotják a törzsgárdát – évi rendszeres kiállításaik és az alkalmanként megjelentetett asztaltársasági füzeteik tudósítanak leghitelesebben.

Csongrády Béla

Balról: Handó Péter, Orbán György János, Losonczy Ildikó és Brunda Gusztáv

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A kiadványsorozat legújabb változatának a közelmúltban volt a bemutatója a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A bibliotéka, amely akkor Kojnok Nándor igazgatásával működött nemcsak megalakulásuk színhelyének, hanem állandó otthonuknak is tekinthető. Ráadásul a könyvtár új épületét ugyanabban az évben – 1988-ban – adták át rendeltetésének, amelynek végén létrejött a Balassi Bálint Asztaltársaság kezdeménye, majd ’89 januárjában hivatalosan is megalakult.

Balról: Handó Péter, Orbán György János, Losonczy Ildikó és Brunda Gusztáv
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Ennek megfelelően a füzet­bemutató visszaemlékezésekkel kezdődött. Elsőként Brunda Gusztáv – aki egyike volt a társaság megalapítása körül bábáskodóknak – idézte vissza a rendszerváltozás hajnalán bekövetkezett zászlóbontás szépségeit, nehézségeit. Utalt arra is, hogy a városban a múlt század harmincas éveinek közepétől 1944-ig már működött Balassa Irodalmi Társaság néven egy legendás szellemi műhely. A másik alapító, Handó Péter ezen az esten főként mint költő, író kapott szerepet.

Az új kiadvány szerkesztésében Handó Péter, Kupcsulik Ágnes, Losonczy Ildikó, Orbán György János és Zsibói Gergely vett részt. A tartalomról az az Orbán György beszélt, aki 21 éve tölti be az elnöki tisztet és Helyi érték címmel a füzet mély gondolatokat tartalmazó bevezető tanulmányát írta. A továbbiakban Tóth Tamás saját írását olvasta fel, Kupcsulik Ágnes költő versét Frideczky Katalin – aki budapesti zongoraművész és szépíró – tolmácsolta, majd pályakezdő fiatalok – Lerner Réka, Stork Máté, Tamásfalvi Hanna és Torják Kitti – is bemutatkozhattak.

Egy gimnazista szerző élményei

Tamásfalvi Hanna, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium diákja nagyon hálás, hogy a magyartanára által kapcsolatba kerülhetett a Balassi Bálint Asztaltársasággal, amelyet azelőtt nem is ismert. Annak is örül, hogy ebben a közösségben hasznosítható tanácsokat kap a tapasztaltabb tollforgatóktól. Soha nem gondolta volna, hogy tizenhét évesen megjelenik az írása az Asztaltársasági Füzetekben. Ezzel az élménnyel megerősítést nyert a folytatáshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában