emlékév

2019.02.27. 10:18

Benczúr Gyulára emlékezett Szécsény

Benczúr Gyula festőművész születésére emlékezett Szécsény önkormányzata, a Szécsény-Ért-Ékes Közhasznú Alapítvány és a Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület.

Lászlók Judit

A Szécsény-Ért-Ékes Közhasznú Alapítvány a 2019-es évet „Benczúr évének” jelölte meg, a koszorúzás pedig a megemlékezés első momentuma volt. Az alapítvány előadásokkal és megemlékezéssekkel szeretné felhívni a figyelmet Benczúr Gyulára, és az általa ránk maradt kivételes értékekre.

– A megemlékezéssorozat a tervek szerint másfél éves lesz és 2020. június 16-ig tart, ekkor lesz 100 éve, hogy elhalálozott a mester. Ebbe szeretnénk bevonni Szécsény Város Önkormányzatát, Pro Arte et Natura Alapítványt, a Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület és a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének képzőművészeit és mindazokat, akik hozzánk hasonlóan fontosnak tartják a kezdeményezésünket – mondta el portálunknak dr. Harikné dr. Havasi Beáta, Szécsény alpolgármestere, majd hozzátette:

– Külön öröm számunkra, hogy a Benczúr-kúria a nemzeti kastélyprogram keretében közel 750 millió forintból felújításra kerül. A megvalósítás előkészületei már zajlanak és bízunk benne, hogy a festőművész halálának 100. évfordulóján már a kúriában tudunk megemlékezést tartani. Ezenfelül az alapítványunk egy pályázatot nyerve Szécsény és környékére fókuszálva egy tematikus túraútvonalat alakít ki, amelynek egyik pontja Benczúrfalva. Ráadásul információs táblák és szakemberek segítségével szeretnénk rendkívüli művészettörténeti órákat is megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában