könyvtári napok

2018.10.04. 11:24

Számtalan programmal várják a könyvek szerelmeseit Salgótarjánban is

Az olvasás nyújtotta kikapcsolódás népszerűsítése és a kultúra kiemelt fontossággal bír, különösen igaz ez az Országos Könyvtári Napok alatt. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár ezen a héten számos különleges programot kínál az intézmény falain kívül és belül egyaránt.

Veres Edina

Fotó: Torjay Attila, NMH

Az Országos Könyvtári Napok keretein belül az elkövetkező egy hét minden napján különböző tematikus programmal készülnek a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai. Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója elmondta az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett programsorozat célját az esemény jelmondatának három kifejezése jól magába foglalja: könyvtárak, közös tudás és közösségi hozzáférés.

– Úgy látom, hogy a könyvtárak egyre inkább felismerik az összefogás jelentőségét, hogy a lehető legeredményesebben tudják képviselni a szakmánk által megfogalmazott irányvonalat, amely szerint a tudás begyűjtésén túl ugyanolyan fontos feladatunk, annak megőrzése és továbbadása is. A mai világban ezt a feladatot a kulturális intézmények, civil szervezetek és egyéb támogató partnereink nélkül nem tudnánk ilyen magas színvonalon ellátni. Szerintem össze kell fognunk azért, hogy a könyvtár által nyújtott közösségi hozzáférést közös erővel tudjuk megvalósítani – mondta Molnár Éva.

Egy kicsit szeretnénk kimozdulni a könyvtár falain túlra – mondta Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója – Fotó: H.Cs., NMH

Eldugott kincseket rejt a könyvtár

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, valamint annak fiókkönyvtárai színes programokat és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak minden korosztály számára – fogalmazott Molnár Éva. A gyermekek számára a könyvtár játékszigetén különböző játékos feladatokkal kedveskednek egész héten, így a legkisebbek például mandalát festhetnek, vagy akár a családdal felkutathatják a könyvtárban eldugott kincseket. Az idősebbek a Líra-túrán tiszteletüket tehetik a városunkban felállított neves irodalmi személyiségek szobrainál vagy október 6-án, szombaton közösen sétálhatnak a nők egészségéért. Ezenkívül számos íróval találkozhatnak az érdeklődők, így Földesi Kornéllal, amatőr költővel október 4-én, csütörtökön.

Hozzátette: a programsorozatban idén az egészségmegőrző programok is, több túra keretén belül, nagy hangsúlyt kapnak.

– Egy kicsit szeretnénk kimozdulni a könyvtár falain túlra. Azt valljuk, hogy nem csak akkor vagyunk jó olvasók, ha a szobánkban olvassuk a könyveket. Emellett olyan értéket is képviselnünk kell, amely fontos az emberek számára, így például az egészség témája egyre nagyobb jelentőséggel bír. A megelőzés és az egészségmegőrzés mellett az is motiváló erő, hogy új embereket ismerhetnek meg, illetve új impulzusok érik ilyenkor a kirándulókat – közölte az igazgató, majd kitért arra is, miért bír ekkora jelentőséggel, hogy a felnőttek mellett a gyermekek számára is számos programot kínáljanak a héten.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan olvasmányélményt tudjunk nyújtani a gyerekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek egyaránt, amelyekben kedvüket lelik. Amikor egy ilyen, informatikai eszközök által meghatározott világban élünk, akkor sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy vajon olvasnak-e még a gyerekek? A válaszunk: igen, csak másképpen. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk azokat az utakat, amelyek az írott dokumentumok felé visszaviszik a gyerekeket. Ilyen kezdeményezés volt az irodalmi élménynapló címet viselő programunk, amelyben a gyerekek leírhatták, hogy milyen könyveket olvastak otthon a családtagjaik a nyár alatt. Nagyon célirányosan próbálunk nyitni a fiatalok felé, így amikor betér hozzánk látogatóba egy osztály először inkább az érdeklődési körüknek megfelelő irodalmi művekre hívjuk fel a figyelmüket. Az a tapasztalatom, hogy könnyebb a szépirodalom felé terelni őket, ha már egy kicsit megbarátkoztak a könyvek, nem csak kötelező, világával – mondta Molnár Éva, majd hangsúlyozta: nem fél attól, hogy a jövőben nem lesz olvasóközönség, mert szerinte mindig lesznek olyan családok, akik ezeket a hagyományokat őrzik és továbbadják a fiatalabb generációnak.

Kiemelt fotónkat készítette: Torjay Attila, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában