ének

2018.10.18. 11:25

Ferenc pápa áldása szállt a szécsényi Erkel Ferenc kórusra

Nógrád megye, azon belül is Szécsény jó hírét vitte tovább a helyi Erkel Ferenc Vegyes Kar. Nemrég Rómában, az örök városban jártak a kórus tagjai, ahol pápai szentmisén vettek részt és Ferenc pápa áldását is megkapták.

Szenográdi Ferenc

A kórus létének volt köszönhető, hogy hosszú éveken át Szécsény adott otthont a megyei kórustalálkozóknak, amely az 1980-as években megszűnt. Viszont az 1990-es években, Szécsényben több alkalommal is megrendezték az egyházmegyei kórustalálkozót. A kórus agilis karnagya, Lévárdi Beáta többször is sikeresen pályázott megyei kórustalálkozók helyi szervezésére. Így szervezték meg 2006-ban Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából a megyei kórustalálkozót.

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2010-ben egy színvonalas kórustalálkozóknak lehettek a résztvevői a szécsényiek. A létük összeforrt Szécsény zenei életével. Önálló koncerteket adnak, fellépnek a helyi rendezvényeken. Megkapták Szécsény Város Önkormányzata által alapított „Szécsényért” kitüntetést, az ÁFÉSZ Országos Szövetsége Nívódíját színvonalas szereplésükért három alkalommal is átvehették. A kórus jogosan büszke tizenegyszeres arany és arany dicséret fokozatú minősítésére, rádiófelvételére, a gálakórus minősítésükre.

A kórus a Santa Maria del Suffragio templomban Kovács Gergely atya ezüstmiséjén vett részt

Kiemelkedő szerepet játszanak Szécsény kulturális életében

1973-ban alakult meg a vegyes kar, azzal a céllal, hogy a dal segítségével szerezzenek örömet és tartalmas időtöltést a kórustagoknak, a ­közönségnek.

Az első karnagyuk Leukó József volt, tőle 1981-ben Borda István vette át a karnagyi pálcát. Halálát követően 1994-től Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy áll a kórus élén. Közben felvették Erkel Ferenc ­nevét.

A kórus lelkes tagjai minden korosztályt képviselnek, a középiskolásoktól egészen a nyugdíjasokig. Örömmel járnak a próbákra, s még nagyobb örömmel teljesítenek szolgálatot egy-egy fellépés során. Ez egyben lelki töltekezést is jelent számukra. A zene szeretete, az éneklés öröme, a jó közösségi szellem tartja össze az énekkart. Kiemelkedő szerepet játszanak Szécsény város és környékének kulturális életében, színvonalas előadásaikkal viszik tovább a város jó hírét. Repertoárjukon a zenevilág gazdag tárházának gyöngyszemei, világi és egyházi művek, kortárs zeneszerzők alkotásai, népdalfeldolgozások szerepelnek.

Rendszeres szereplői a különböző hazai kórusfesztiváloknak, a budapesti Erkel Színház Dalárünnepének. Számos településen adtak koncertet. Több külföldi nemzetközi kórusfesztiválon vettek részt. Füleken, Rozsnyón Ars Antigue-fesztiválon Tyczyben a Karácsonyi Kórusfesztiválon. Vendégszerepeltek a lengyelországi Nepolomicében, az olaszországi Milánóban, Ukrajnában, Munkácson és még jó néhány európai városban.

A külföldi szereplésük közül minden bizonnyal a legemlékezetesebb lesz számukra, amivel régi álmuk, vágyuk vált valóra, hogy szeptember vége és október eleje között koncerteztek az örök városban, Rómában. A hét nap során ellátogattak Ferrara, Poggio a Caino és Assisi városába. Felfedezték Róma nevezetességét, egy teljes napot töltöttek el a Vatikánban. Lélekben felemelő érzés volt számukra a pápai szentmisén való részvétel, a Szent Péter téren több tízezer emberrel együtt ünnepeltek és megkapták Ferenc pápa áldását.

Természetesen számukra a program legemlékezetesebb élményét a szereplésük jelentette. Énekeltek a Medici Villában, a Spanyol lépcsőn, az elnöki palotában és a Szent István-ház kápolnájában. Felléptek két magyar szentmisén. A Santa Maria del Suffragio templomban Kovács Gergely atya ezüstmiséjén énekeltek, amelyen Habsburg Krisztián nagykövetünk is jelen volt. Gergely atya Firenzében teljesít papi hivatást, ahová meghívta a kórust. Kevés magyar kórus mondhatja el magáról, hogy a Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában énekeltek. A szécsényi Erkel Ferenc Kórus igen. A kápolnában Horváth Tamás 25 éves jubileumi miséjén szólt a daluk.

Az olaszországi programjuk szervezésében sok segítséget kaptak dr. Németh Lászlótól, aki egykoron Szécsényben teljesítette papi hivatását, évek óta a Vatikánban él és dolgozik.

A kórus november 17-én, szombaton részt vesz Jászberényben az 5. regionális kórustalálkozón. Decemberben Adventi várakozás címmel egyházzenei koncertet adnak Dejtáron, fellépnek Szécsényben a hagyományos karácsonyi műsorban.

Lévárdi Beáta karnagy 1994-től vezeti a vegyes kart

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában