Helyi kultúra

2015.05.19. 19:05

Palóc hagyományok színpadon, terítéken és a játékban

fenyvesi

A múlt népi kultúráját eltáncolni, eldalolni és muzsikálni, mesében, kézműves tárgyakban, játékokban megmutatni öröm a táncosnak, dalosnak, zenésznek, mesélőnek, a kézművesnek. S öröm mindazoknak is, akik megismerni, befogadni szeretnék ezeket. A palóc hagyományok színvonalas bemutatásának sokféleségét csalogatta ismét egy fedél alá sikerrel a negyven éves Nógrád Táncegyüttes.

Salgótarján. Családias hangulatú, sokszínű szórakoztatással, művészi bemutatókkal, középiskolások főzőversenyével népszerűsítette a palóc hagyományokat szombati, a sportcsarnokban megrendezett eseményén az együttes. A IV. Palócföldi Táncháztalálkozóval egybekötött, egész napot betöltő kavalkádra a megye településeiről és Szlovákiából is érkeztek hagyományőrző csoportok gyermek- és felnőtt tagokkal, zenekarokkal. A kézműves és népművészeti dísztárgyak szemléjét az arra kedvet érzők számára a műveletek elsajátítását kínáló foglalkozásokkal tették vonzóvá.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

Délelőtt a Dobroda Zenekar nyitó koncertje köszöntötte az érdeklődőket, majd a tánctanításoktól volt mozgalmas a küzdőtér. Szabó János és Farkas Rózsa kazári táncokat mutatott be, közreműködött a Kazár Táncegyüttes a Dobroda Zenekarral. Husvéth Csaba és Szabó Ágnes Ilona, valamint a Nógrád Táncegyüttes  nagyrédei táncokkal lépett fel,  a gagybátori csárdást  a Molnár Gábor- Molnárné Hortobágyi Brigitta, és a Gőbölös Gábor-Tombor Beáta párosok ropták. Zólyom-környéki szlovák táncokat is láthatott a közönség a Gálik Gábor és Gálik Klaudia-kettős bemutatásában,  a Nógrád  táncosai és a Folt zenekar közreműködésével. Simon Katalin moldvai táncokkal szerepelt, produkcióját a Kereplő Néptáncegyüttes tagjainak előadása emelte ki. Kamaratermi programok is szórakoztatták a közönséget:éneksarokkal, mesemondókkal, valamint viseletbemutatókkal. Szerepelt az Ipolybalogi Énekegyüttes, a kazári Aba Sámuel Alapfokú Művészeti Iskola tanulói csoportja, a Hajlonca, és a Cicege énekegyüttes és szólistákat láthattak, hallhattak. A meséket Kecskés Katalin, Bukovics János, Lőrincz Sarolta Aranka tolmácsolta. További közreműködők: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, Salgó zenekar, Réceruca énekegyüttes, Reccs duó, Pöndölyke énekegyüttes. A folytatásban számos, színvonalas műsorszámot, köztük Ipoly-menti, boldogi táncokat kísérhettek figyelemmel az érdeklődők mások mellett a Nógrád, a Palóc Néptáncegyüttes, a Viganó és az Ifjú Nógrád Táncegyüttes táncosaival. A táncháztalálkozó gálaműsora a műfaj és és a csoportok, előadók tudásának látványos színtere volt, Regionális Gyermek-néptáncantológiával,  zenekarok kíséretével.  Itt volt a salgótarjáni Lurkó Táncovi,  a Sisere és a Nefelejcs gyermektáncegyüttes, a füleki Kis Rakonca Gyermektáncegyüttes, a rétsági Kereplő Néptáncegyüttes. A palóc hagyományok, népi játékok forgószínpadát az estébe nyúló  záró gála koronázta meg nagyszerű műsorszámokkal és előadókkal, a közönségnek nyújtott élménycsokorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában