Helyi közélet

2016.09.14. 09:05

Bányászok napja Mátranovákon

fenyvesi

Eljött a szeptember, ami nem csupán az őszt, a szüret időszakát jelképezi. Szeptember hónap mindenkori első vasárnapja a Bányász-napi megemlékezések országos időpontja, amelyhez számos település csatlakozik minden évben, emléket állítva saját bányászati történetének.

Mátranovák. A több évtizedes bányász-múltra visszatekintő Nógrád megyei település az emlékezők sorába tartozik, hiszen minden évben megrendezésre kerül a települési Bányász nap, majd a Borbála nap, a Bányász Szakszervezet tagjainak, és segítőinek aktív tevékenységének köszönhetően. Idén is, mint minden alkalommal a község Bányász Emlékházához invitálták az esemény iránt érdeklődőket, hogy együtt, közösen tiszteletüket tegyék a bányákban olykor mostoha körülmények között, keményen dolgozó emberek, illetve a számtalan családnak megélhetést biztosító munkahely előtt. „Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete” kezdetű Bányászhimnusz énekszavait Czene Sándor előadásában hallhatták meg, amely méltó megnyitása volt a rendezvénynek. A Bányász Szakszervezet elnöke, Mészáros István, illetve a Csikó István Béla köszöntötte a jelen lévőket, majd ezt követően Mátranovák Község Önkormányzata és a Bányász Szakszervezet képviseletében, tiszteletüket kifejezve az ünnepi koszorúzás megható pillanata következett.

A 50, 60 illetve 65 éves szakszervezeti tagságot megköszönve emlékkorsók átadásával folytatták az eseményt, majd minden kedves jelenlévőt meginvitáltak a helyi Művelődési Házba, ahol terített asztal várta a vendégeket. A Bányász Szakszervezet köszönetét kifejezve egy emlékkorsót adott át Bodor Ernőné polgármester asszonynak, az Önkormányzattal történő kiváló partnerség támogatásáért. A délutánt kulturális bemutatókkal folytatták, ahol elsőként a Premieres Pacsirták léptek a színpadra akik énekszóval köszöntötték a vendégeket, amely produkciót követte a megvendégelés.  Illés Jánosné Bohács Mária harmonika játéka, illetve a Mátranováki Dalárda idén sem maradhatott el, biztosítva a Bányásznap második helyszínének kiváló hangulatát.

Torjákné Nyegota Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában