Újrahasznosítás

2024.07.10. 08:55

Júliustól csak visszaváltható palackok hozhatók forgalomba Nógrádban is

Immár napok óta csak visszaváltható palackok hozhatók forgalomba hazánkban. A visszaváltási rendszerrel kapcsolatban a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály is beszámolt a közösségi oldalán.

Veres Edina

Mint ismeret: január 1-jén életbe lépett a kötelező visszaváltási rendszer a MOHU MOL Hulladékgazdálkozási Zrt. vállalat vezetésében. A kezdeményezés lényege, hogy az újrahasznosítást szem előtt tartva minden olyan üveg, fém és műanyag italtermékes palack, amely 2024. január 1-je után került forgalomba és rendelkezik az adott logóval, összenyomás nélkül a kijelölt REpontokon visszaválthatók lesznek.

Visszaváltható palackok
Visszaváltható palackok fogadására kihelyezett  automaták az egyik salgótarjáni üzletben
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint arról portálunk is beszámolt: szűkebb hazánkban is kihelyezték már a visszaváltó automatákat az olyan élelmiszerboltokba és üzletekbe, amelyek meghaladják a 400 négyzetmétert. Az elfogadott jogszabály értelmében a gyártók június 30-ig hozhattak forgalomba új jelölés nélküli termékeket.

Az átmeneti időszak végére hívta fel a figyelmet a minap Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője is, aki Facebook-oldalán osztotta meg a Magyarország Kormánya nevű közösségi oldalon megjelent felhívást.

„Júliustól csak visszaváltható palackok hozhatók forgalomba Magyarországon. De mit tegyen az üres üvegekkel, flakonokkal? Megmutatjuk, hogy működik az új rendszer” – olvasható a „mikénteket” bemutató videót is tartalmazó posztban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában