Programajánló

2024.07.05. 17:27

Ezektől a programoktól forr a hétvége Nógrádban

Szombaton Nógrád-szerte események teszik elviselhetővé a hétvégi hőséget. A hétvégi programok között szerepel az őrhalmi nyárköszöntő mulatság, Drégely váránál megelevenedik a történelem a Szondi Várjátékok során, míg Dejtáron falunap biztosítja a jó hangulatot. Herencsényben a Palócok Vigyázó Keresztjének Búcsúja és Falunap színesíti a szombatot, míg nemzeti kegyhelyünkön hozzávetőleg nyolcszázan vesznek majd részt az Országos Roma Zarándoklaton.

Veres Edina

Mulatsággal köszönt be a hétvége Őrhalomban

Kulturális, sport és hagyományőrző programokra lelhetnek azok, akik július 6-án, szombaton részt vesznek az őrhalmi nyárköszöntő mulatságon. Ahogy arról portálunk beszámolt, a rendezvénynek a község sportpályája ad majd otthont 17 órától, amikor is megnyílik a megkülönböztető jelzést használó járműveket és haszongépjárműveket, valamint a veterán autókat és motorkerékpárokat „felvonultató” kiállítás. Fél órával később a vállalkozó szellemű férfiak mérhetik össze erejüket és ügyességüket a „paraszt olimpia” versenyen. A szabadtéri színpadon 18 óra 30 perctől indul be a sürgés-forgás: lesz kangoo-bemutató, de a világot jelentő deszkákra lép Makrai Dorottya énekes és az Őrdaru Gyermek Tánccsoport is. Később tüzes programok varázsolják forróvá a hangulatot, így például lesz tűztánc és tűzugrás, valamint a Palóc Virtus KSE tűzzsonglőrei is elkápráztatják a közönséget, akik mindemellett extrém kerékpárosok mutatványait is megcsodálhatják.

hétvége
Programgazdag hétvége: Szondi Várjátékok is színesítik a palettát
Fotó: Vendel Lajos

Palócok ünnepelnek Herencsényben

A lakosok mellett gyalogos zarándokok és a településre látogató vendégek ünnepelhetik közösen Herencsény legnagyobb ünnepét, azaz a Palócok Vigyázó Keresztjének Búcsúját és Falunapot július 6-án, szombaton. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a szomszédos községből érkező zarándokokat 9 órakor fogadják majd a faluközpontban. Onnan 10 órakor az egybegyűltek közösen vonulnak át a templomhoz, ahol a Palócok Vigyázó Keresztjéért hangzanak majd el könyörgések. Ezután körmenetben vonul át a tömeg a szentmise helyszínét jelentő szabadtéri színpadhoz, ahol 11 órakor Palya János, Tura plébánosa, a hatvani kerület esperese mutatja be a szentmisét. 

A megjelenteket a szervezők 13 órakor közös ebédre várják, míg két órával később Bucsánszki Csaba polgármester, Simon Zoltán plébániaszervező állandó diakónus és Vagyóczky József nyugalmazott plébános köszöntő gondolatai hangzanak majd el. Ezt követően óvodások kedveskednek műsorral a résztvevőknek, akik később Terka néni meséjét, és különböző folklór előadásokat is meghallgathatnak, illetve megtekinthetnek. A színpadon 17 órától fellépők sora követi egymást könnyűzenei produkciókkal biztosítva a közönség jó hangulatát. A Say my name dance csoport tagjainak mozdulatait 19 óra 40 perctől csodálhatják a látogatók, akik a herencsényi falunap zárásaként 20 órától szabadtéri bálon és diszkóban mulathatnak.

Csatajelenet idézi fel a történelmet Drégely váránál

Szombaton, azaz július 6-án egész napos programra lelhetek a Szondi Várjátékokra kilátogató érdeklődők Drégelypalánkon. Az esemény már pénteken a Nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtárban elkezdődött méghozzá íjászattal, emlékműsorral és kiállítással, valamint középkori énekekkel és táncházzal. A rendezvény helyszínét szombaton már Sáferkút és Drégely vára jelenti, ahol 9 óra 30 perctől viselet- és fegyverbemutató, valamint éremverde indítja a napot. Az ünnepi köszöntők 10 óra 30 perckor hangzanak el, majd a koszorúk elhelyezését követően a megjelentek számára az Emlékezés a hősökre című zenés összeállítás idézi fel a történelmet. Sáferkútnál 12 óra 30 perctől apródképző és lakomázó vár a megjelentekre, akik emellett a kézműves kirakodó vásár portékái közül is válogathatnak. A kicsik arára Pék-Dudás Zsuzsi és Dudás Csanád Mesés Mesevár előadása csalhat mosolyt, de a látogatók a Keleti Szél Zenekar korhű előadását is megtekinthetik, valamint táncoktatáson is részt vehetnek. Továbbá történelmi hagyományőrző csoportok tartanak viselet és fegyverbemutatót, a Nánai Sólymos Vitézek előadásában egy történelmi színdarabot csodálhat meg a közönség, illetve a programot solymászbemutató is színesíti. Végül a Szondi Várjátékok fénypontját jelentő csatajelenet során a történelmi hagyományőrző csoportok párbaját tekinthetik meg az egybegyűltek, a napot pedig a díszlövések eldördülése zárja.

Programok hada gondoskodik a jó hangulatról Dejtáron

Falunapon mulathat a település apraja-nagyja Dejtáron július 6-án, szombaton. A programnak a település sportpályája ad otthont, ahol 16 óra 30 perckor Balla Mihály országgyűlési képviselő és Smitnya Sándor polgármester köszönti a megjelenteket. Fél órával később a balassagyarmati Say my name tánciskola bemutatóját csodálhatják meg a résztvevők, akik ezt követően különböző zenés, táncos vagy épp mesés produkciókat tekinthetnek és hallgathatnak meg. Sztárfellépőként 20 órától a Desperado és Timi lép színpadra, míg 21 órától éjfélig DJ Sylvester gondoskodik a diszkó hangulatról. A falunap során 21 óra 30 perctől az éjszakai égboltot tűzijáték fényei is beragyogják majd.

Nyolcszázan vehetnek részt a zarándoklaton

Az ország mintegy harminc településéről összesen közel nyolcszáz hívő érkezik július 6-án, szombaton Mátraverebély-Szentkútra, az Országos Roma Zarándoklatra. Ahogy arról portálunk beszámolt, a nemzeti kegyhelyünkre érkezőket 9 órától dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja. Ezután 10 órakor Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke tanítását hallgathatják meg a zarándokok. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Ternyák Csaba egri érsek lesz. A nap során 9 óra 30 perctől három órán keresztül – azaz 12 óra 30 percig – a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, illetve ebéd után a zarándokcsoportok néhány perces műsort mutatnak be. A hívők a nemzeti kegyhely honlapján találhatják meg Országos Roma Zarándoklat részletes programleírását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában