Palócság

2024.07.02. 11:50

Búcsú és falunap: palócok zarándokolnak Herencsénybe

A palóc identitás és összetartozás erősítése jegyében idén is megrendezik Herencsényben a Palócok Vigyázó Keresztjének Búcsúját és Falunapot július 6-án, szombaton.

Lukács Zsófia

A falu legfontosabb ünnepére a hagyományokhoz hűen gyalogos zarándokok érkeznek  a szomszédos településekről, akiket  9 órakor fogadnak a település központjában, majd 10 órakor közösen indulnak a templomhoz, ahol 10.20-kor könyörgések hangoznak el a Palócok Vigyázó Keresztjéért. 10.35-kor körmenetben vonul át a tömeg a szentmise helyszínére, a szabadtéri színpadhoz, 11 órakor Palya János, Tura plébánosa, a hatvani kerület esperese mutatja be a szentmisét.

palóc, búcsú
Palóc búcsút tartanak az összetartozás jegyében
Forrás: Nool Archív

13 órakor közös ebédre várják a jelenlévőket. 15 órakor köszöntőt mond Bucsánszki Csaba polgármester, Simon Zoltán plébániaszervező állandó diakónus és Vagyóczky József nyugalmazott plébános. 17 órakor a Nemazalány, azaz Halastyák Fanni, 18 órakor Doree, 19 órakor pedig Roberto lép a színpadra. 19.40-kor a Say my name dance csoport bemutatóját láthatja a közönség, majd 20 órától szabadtéri bál és diszkó kezdődik.

A délutáni falunapi programokon arcfestés, ugrálóvár, óvodások műsora, Terka néni meséje, a Herencsényi Hagyományőrző csoport, az Együtt Egymásért Egyesület asszonykórusa, a Szügyi Népdalkör és a Szandai Kövirózsa Dalkör is várja a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában