Hasznos tippek

2024.06.23. 12:57

Tilos a vízimadarak etetése! – érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat

A vízpartok mellett szabadságukat töltők szívesen dobálnak kenyérdarabokat a kacsáknak és a hattyúknak. Kevesen tudják ugyanis, hogy a vízimadarak etetése nem ajánlott.

Gulyás Edina

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában fontos információknak. A vízimadarak etetése ugyanis nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat – tájékoztatta portálunkat az egyesület.

A vízimadarak etetése nem ajánlott a nógrádi horgásztavakon sem
A vízimadarak etetése nem ajánlott a nógrádi horgásztavakon sem
Forrás: Illusztrációs fotó

Etetésük nem csak a vízimadarakra, hanem a környezetre is káros

A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük több szempontból is káros. A hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék" diéta megbetegíti a madarakat. Etetésük ugyanakkor a környezetet is szennyezi, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Mindezek mellett a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék a patkányokat is odacsalogatja és segíti a szaporodásukat.

Ismétlődik az ördögi kör

– A vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen állatot, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a létszám a vonulásukat, a kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immár több madárral kezdődik újra a folyamat – áll a madártani egyesület közleményében.

A nógrádi horgásztavakon sem ajánlott

Molnár Márton, az egyesület Nógrád vármegyei szervezetének titkára elmondta, hogy térségünkben jellemzően a horgásztavakon szokták etetni a vízimadarakat. A hattyúk és a tőkés récék a maconkai, a palotási, az Ipoly-völgyi tavakon, valamint az Ipoly Szécsény környéki árterén fordulnak elő jellemzően. A fentieknek megfelelően etetésük itt sem ajánlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában