Nemzeti Összetartozás Napja

2024.06.04. 19:12

Trianon tragédiáját nemzeti összetartozásunk építésével győzhetjük le, hangzott el a Bátonyterenyén

Nemzeti tragédia történt 1920. június 4-én, amelyre visszagondolva ma is összeszorul a szívünk – hangzott el ma Bátonyterenyén. A Trianon 104. évfordulójára szervezett megemlékezést a kedvezőtlen időjárás miatt rendhagyó helyszínen, az Ady Endre Művelődési Házban tartották.

Gulyás Edina

Előadások színesítették a megemlékezés programját

Forrás: Nool.hu

Fotó: Gulyás Edina

– 1920. június 4-én nemzeti tragédia történt. Ezért szorul össze az emberek szíve ma is Trianon hallatán. Ugyanakkor 2010-ben a frissen megválasztott kormány lehetővé tette a kettős állampolgárságot és a gyásznapot a Nemzeti Összetartozás Napjává tette – hangsúlyozta a városvezető. – Ezért nagy öröm, hogy a mai megemlékezésen itt van Halász Attila, Rimaszombat alpolgármestere és Ciprusz Zoltán, Besztercebánya megye képviselője is. 

trianon tragédiájára emlékeztek
Trianon tragédiájára emlékeztek Bátonyterenyén is. Nagy-Majdon József polgármester beszéde
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool.hu

Nemzeti összetartozásunk építésével legyőzhető Trianon

Nagy-Majdon József arra is kitért: a felvidéki magyarok missziója, hogy a külhoni magyarok is meg tudják őrizni hagyományaikat, kultúrájukat, történelmi városaikat, falvaikat. Ezt a törekvést Bátonyterenye önkormányzata testvértelepülési kapcsolatok kialakításával támogatja. Ugyanis ha a közös célért egymásba tudnak kapaszkodni az elszakított területeken élők, akkor van remény. 

– Mi kárpát-medencei magyarok valamennyien egy vérből valók vagyunk – fogalmazott emlékező beszédében Cziprusz Zoltán. – A Felvidéken célul tűztük magunk elé a Gömör-Nógrád régió erősítését. Az elmúlt időszakban hidak és utak épültek, programok valósultak meg a két megye között, ezért az előttünk álló hétvégén fontos választások előtt állunk, a határ mindkét oldalán. 

Hozzátette: Trianont csak akkor győzhetjük le és építhetjük tovább nemzeti összetartozásunkat, ha megvívjuk és megnyerjük mindennapi csatáinkat. Ez a hétvége ilyen mérföldkő lesz. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában