Mobiltelefon

2024.06.23. 08:54

Telefon az iskolákban: betiltják a mobilok használatát az intézményekben

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a közelmúltban, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakat illetően. A módosítás hatálybalépése esetén betiltják a telefon használatát az oktatási intézményekben. A témával kapcsolatban egy nógrádi szülőt és a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatóját is megkérdezte portálunk.

Sipos Nina Vivien

Mint arról az Origo is beszámolt: a kormány a napokban nyújtott be egy kilencven oldalas törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amelyben korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Mint kiderült: jelenleg az iskolák házirendje rendelkezik erről a kérdésről, azonban az okoseszközök egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.

Korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban
Korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban
Fotó: Shutterstock / Forrás: Illusztrációs fotó

Nógrádban is korlátozzák a telefonhasználatot

Számos európai országhoz hasonlóan szeptember 1-jétől hazánkban is egy országos szabályozás fogja tiltani, hogy a gyerekek a szükséges feladatokon kívül mobilozással tölthessék az idejüket az iskolákban. Nógrád-szerte több oktatási intézményben vezették már be a telefonok korlátozását, például a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskolában reggelente begyűjtik az okoseszközöket, amiket csak az órák után kapnak vissza a fiatalok.

Szabó Zsuzsanna kétgyermekes szülő portálunknak elmondta, hogy ő egyértelműen támogatja az új törvényt, hiszen a diákoknak a tanulmányaikra kellene koncentrálniuk napközben a tanítás ideje alatt, nem pedig a mobiljukat nézni és azt nyomkodni.

– Az én gyerkőceim a dorogházai általános iskolába járnak, az egyik másodikos, neki még nincs telefonja, a másik pedig hetedikes. Ő el szokta vinni a  telefonját, de a suliban azt nem lehet használni, mert reggel összegyűjtik egy dobozba, és csak órák után kapják vissza. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, azt gondolom, hogy egy általános iskolás gyereknek még nincs szüksége arra, hogy nála legyen a telefon. Mivel egy kis faluban, a szomszéd településen tanulnak, nem szükséges azt ellenőrizni, hogy merre járnak, mit csinálnak. Ha valami történik, baleset, betegség, rosszullét, akkor a tanárok és az osztályfőnök úgyis értesíti az érintett szülőt – fogalmazott Szabó Zsuzsanna.

A megfelelő telefonhasználatot tanítják

Szluka Pálné, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatója egy korábbi cikkünkben kifejtette: a tanórákon határozottan nem használhatják a telefonjaikat a diákok, kivéve, ha arra kérik őket a pedagógusok, hogy keressenek meg valamiféle információt, amivel egyrészt interaktívabbá tehetik a tanulókat, másfelől pedig a tudásukat is bővíthetik a gyors adatszerzés révén.

– Szerintem az informatika rohamos fejlődése hozta magával azt, hogy elterjedtek a mobilok és az internetes felületek alkalmazása az oktatás területén is – közölte Szluka Pálné, hozzátéve: – Törekszünk arra, hogy a megfelelő és korrekt telefonhasználatot is megtanítsuk a gyerekeknek, illetve azt is, hogy miképpen kell felelősségteljesen rákeresni és kikutatni adatokat.

Ma már QR-kódok is szerepelnek a tankönyvekben és a szöveggyűjteményekben, amelyeket a telefonnal beolvasva a diákok meghallgathatják egy előadótól az adott verset, amit éppen tanulnak. Az igazgatónő kiemelte: ha olyan rendhagyó lehetőség van a tankönyv és a tananyag szempontjából, hogy érdemes használni a mobilt, akkor persze engedélyezik nekik rövid ideig, de folyamatosan semmiképpen sem.

Mobilok nélkül a diákok jobban koncentrálnak a tanulásra

Több országban is bevezették már ezt a szigorítást az idei évben, például Szlovákiában, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, valamint Angliában is számos iskolaigazgató tiltotta be a mobiltelefon-használatot a tanítás ideje alatt. A döntést azzal indokolták, hogy a mobilok nélkül a diákok jobban koncentrálnak a tanulásra, javul a magatartásuk, illetve az internetes zaklatások és bántalmazások száma is csökken – írta a Ripost a közelmúltban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában