Allergia

2024.06.19. 13:56

A hőmérséklettel együtt a pollenterhelés is emelkedik

Az elkövetkezendő napokban sem lélegezhetnek fel az allergiások. Országszerte, így szűkebb hazánkban is tovább erősödik a pollenterhelés.

Nagy Orsolya

Nem csak a hőséget kell elviselni az elkövetkezendő napokban. Az arra érzékenyeknek ugyanis jobb felkészülni arra, hogy tovább erősödik a pollenterhelés.

A pollenterhelés megnehezítheti az allergiások mindennapjait
A pollenterhelés megnehezítheti az allergiások mindennapjait
Fotó: Shutterstock / Forrás: Illusztrációs fotó

Több növény is erősíti a pollenterhelést

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében beszámolt: a hét második felében az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul, helyenként pedig elérheti a nagyon magas szintet is. Ezen túlmenően a útifű virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony lesz.

„A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el, továbbá alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a fenyőfélék, valamint a bálványfa pollenje is”– derült ki a pollenjelentésből, amelyben arra is kitértek, hogy a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma közepes-magas szintet érhet el, míg az Epicoccumé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A vihar sem hozhat felfrissülést

A Nemzeti Népegészségügyi Központ emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas pázsitfű koncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak. Ez pedig hevesebb reakciót válthat ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára éppen ezért azt tanácsolják, hogy amennyiben vihar van, akkor annak ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában