Kánikula

2024.06.19. 11:26

Hőség okozhat panaszokat Nógrád-szerte

Harmadfokú riasztást rendelt el szerdától az országos tisztifőorvos az időjárás előrejelzések alapján. A rendőrök is arra kérik a lakosokat, legyen óvatosak, ugyanis a hirtelen berobbanó hőség közlekedésbiztonsági kockázatot is hordoz magában.

Nagy Orsolya

Az időjárási előrejelzések szerint a hét végéig szűkebb hazánkban is kitart a napközbeni 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet, tehát hőségre lehet számítani – közölte Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Harmadfokú riasztást rendelt el szerdától az országos tisztifőorvos a hőség miatt
Harmadfokú riasztást rendelt el szerdától az országos tisztifőorvos a hőség miatt
Forrás: Archív fotó: Nool

Csökken a hőség miatt a koncentrálóképesség

Mint fogalmazott, a tapasztalatok szerint a nagy melegben gyengül:

  •  a koncentrációképesség,
  •  a hőség tompává,
  •  figyelmetlenné tehet,
  •  sokan ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé válhatnak.

A sajtóreferens kiemelte: a napokig tartó meleg kivétel nélkül mindenkit megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt, de még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterhelheti. Éppen ezért arra kérik a lakosokat, hogy az elkövetkező napokban fokozottan figyeljenek az utakon.

– A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne induljon útnak, ne üljön volán mögé! Amennyiben feltétlenül szükséges útra kelniük, vezessenek mindig kipihenten, és gyakrabban álljanak meg felfrissülni. Ezen túlmenően, ha gyalog, vagy kerékpárral indulnának el, lehetőleg ne a legmelegebb órákban tegyék azt – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Arra is felhívta a figyelmet Tamás-Kovács Andrea, hogy elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Amennyiben pedig valaki hosszabb útra indul, akkor legyen nála hűtött ásványvíz, vagy üdítőital. Az ittas vezetés baleseti kockázata kimagasló, éppen ezért, ha gépjárművel indulnak útnak, ne fogyasszanak alkoholt. Emellett az is fontos, hogy a hőségben csökkenhet a reakcióidő, ezért vezetés közben legyenek türelmesek, közlekedjenek kissé lassabban, és tartsanak nagyobb követési távolságot.

Tamás-Kovács Andrea azt is tanácsolja továbbá, hogy a parkolás során, ha lehet árnyékban keressenek szabad helyet és indulás előtt szellőztessék át az autót. Parkoláskor érdemes árnyékolókat használni, amivel megelőzhető az utastér, a kezelőszervek és az ülések túlzott felmelegedése. Menet közben fontos továbbá légkondicionálót használni, vagy gondoskodni a friss levegő utánpótlásáról.

A sajtóreferens kiemelte: még rövid időre sem szabad gyermeket és állatot zárt, parkoló autóban hagyni. Bezárva – akár kissé lehúzott ablak mellett is – a kocsi belső hőmérséklete akár félárnyékben is rövid idő alatt elviselhetetlenül felforrósodik, ami életveszélyes lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is óva inti a lakosságot

Mint arról beszámoltak: a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Éppen ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképp sem tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy a kalap viseléséről sem. Ezen túlmenően, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában