Ifjúsági Garancia Plusz

2024.06.11. 14:50

Milliárdokkal segítik a fiatal munkanélküliek elhelyezkedését Nógrádban

Európai uniós forrásból folytatódik Nógrád vármegyében is az Ifjúsági Garancia Plusz. A fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését országosan 196, Nógrád vármegyében pedig közel 4 milliárd forinttal támogatja a program.

Gulyás Edina

Szabó Sándor szerint fontos a fiatal munkanélküliek támogatása

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Széchenyi Plusz Program keretében, európai uniós forrásból folytatódik az Ifjúsági Garancia Program. Abban országosan 196, vármegyénkben pedig 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre a fiatalok támogatására. A program nyitórendezvényét kedden tartották a vármegyeházán, ahol annak részleteiről, tartalmáról, megyei vonatkozásairól tájékoztatták a jelenlévőket.

munkanélküli, program, fiatalok
Gerzsényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezési szakreferense tájékoztatta a jelenlévőket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Közel négymilliárd forintból segítik a munkanélküli fiatalokat

– Nagyon fontos, hogy azokat a fiatalokat, akik nem dolgoznak, felkaroljuk és segítsük őket a munka világába vezető úton – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Sándor főispán. – Ehhez itt Nógrádban adott a szakembergárda, továbbá 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből megvalósulhatnak a program által kitűzött célok. 

Mint mondta a 15-30 éves korosztály munkába állását számos módon, egyebek mellett bér-, utazási- és lakhatási támogatással is segíti a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársai.

A program részleteiről Gerzsényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezési szakreferense tájékoztatta a jelenlévőket. A szakember az előzményeket összefoglalva elmondta, hogy az Európai Uniós 2013-ban adta ki az első ifjúsági garancia ajánlását. Abban felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a munkaerőpiaci hatások tekintetében a fiatalok a legérzékenyebb célcsoport. Ezért célul tűzték ki a nem tanuló és nem dolgozó fiatalok arányának csökkentését. 

Kibővült a célcsoport, nagyobb hangsúlyt kapnak a hátrányos helyzetűek

– A 2014-2020-as időszakban zajló Ifjúsági Garancia Programba a kormányhivatalok országosan 186 ezer fiatalt vontak be – hangsúlyozta Gerzsényi Ágnes, aki arra is kitért: – Látva az elért eredményeket egy újabb ajánlás nyomán indult el az Ifjúsági Garancia Plusz, ami arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fiatalok készségeinek és tudásának fejlesztésébe invesztáljanak a tagállamok. 

Hozzátette: ezúttal kibővült a célcsoport, most a 15 és 30 év közötti korosztályt vonják be a programba. A megvalósítás második szakaszában szélesebb körű együttműködés nyomán valósul meg a program és nagyobb hangsúlyt helyeznek a hátrányos helyzetű fiatalok bevonására is. 

A szakember kifejtette: a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok aránya hazánkban a 2014-es 18 százalékról mára 10,9 százalékra csökkent. Azonban, mivel a célcsoport mintegy 30 százaléka van csak a munkaügyi központok látókörében, vagyis ennyien a regisztrált álláskeresők, ezúttal arra is törekedni kell, hogy azon fiatalokat is felkutassák és elérjék, akik nincsenek kapcsolatban a munkaügyi központokkal. 

Nem elég a pénzügyi forrás, fontos az emberi plusz

– Ez utóbbi a legnehezebb feladat itt Nógrádban – vette át a szót Tamási Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi főosztályának vezetője. – Tapasztalataink alapján egyre nagyobb szerepe van a humán szolgáltatásoknak. Nem elég a pénzügyi forrás, kell az az emberi plusz, ami visszavezeti a fiatalokat a munkaerőpiacra. 

fiatalok, álláskereső
Tamási Ildikó is beszélt a fiatalok helyzetéről
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Mint mondta, 2027-ig a 3,8 milliárd forintos támogatás felhasználásával több, mint 1500 résztvevőt kell bevonni Nógrád vármegyében a programba. Ebből mintegy 990 hátrányos helyzetűnek kell lennie, közel 500 személynek kell képzésre jelentkeznie. A nyitórendezvényen Berki Judit, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nógrád-Heves vármegyei régióvezetője azokat a módszertani megoldásokat ismertette, amivel a 30 év alatti inaktív fiatalok elérhetők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában