Nyári veszélyek

2024.06.19. 19:40

Kullancs, biciklis baleset és napszúrás is megkeserítheti a vakáció gondtalan napjait

Napokon belül elkezdődik a nyári szünet. A felhőtlen napokat azonban számos veszély fenyegeti: csonttörés, horzsolások, vízi balesetek és a fertőzött kullancsok is okozhatnak fejtörést.

Gulyás Edina

Már csak néhány nap, és elkezdődik a nyári szünet. A gyerekek már repesve várják, hogy az iskolatáskák a sarokba kerüljenek és gondtalan semmittevéssel teljenek a hétköznapok. A vakáció azonban az örömök mellett veszélyeket is rejt: a kutyaharapás és a gördeszkás balesetek is gyakoribbak ilyenkor, de a fertőzött kullancs is okozhat álmatlan éjszakákat.

Csonttörés, horzsolások, vízi balesetek és a fertőzött kullancsok is okozhatnak fejtörést nyáron
Csonttörés, horzsolások, vízi balesetek és a fertőzött kullancsok is okozhatnak fejtörést nyáron
Fotó: Shutterstock / Forrás: Illusztrációs fotó

A nyári szünet veszélyei: horzsolások, agyrázkódás, kullancsok

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáron gyakoribbak a kutyaharapások. Amennyiben oltott az eb, csak a sebet kell ellátni, ellenkező esetben a veszettség elleni oltás elkerülhetetlen – tájékoztatta korábban portálunkat dr. Fekete Judit bátonyterenyei házi gyermekorvos, aki a kullancsok veszélyére is figyelmeztetett. – Amennyiben észrevesszük, távolítsuk el az élősködőt, és figyeljük az érintett területet. A Lyme-kórra ugyanis kokárdaszerű piros folt utalhat. Nagyon fontos a megelőzés, amennyiben kirándulni indulunk, fújjuk be magunkat rovarriasztóval, és a zárt ruházatra is ügyeljünk. Végül alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekeinket is. Mint mondta: kánikulában a fény- és a bőrvédelem elengedhetetlen minden korosztálynál, de a csecsemők és kisgyermekek körében kiemelten fontos. Mindezeken túl a fejfedők használata is ajánlott.

Tanítsuk meg gyermekeinknek a KRESZ szabályait

– A nyár, a vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejt. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanok, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben – ismertette Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Fontos, hogy szülőként megtanítsuk gyermekeinket a gyalogos- és a kerékpáros közlekedés szabályaira. Szintén elengedhetetlen, hogy a KRESZ előírásait, a közlekedési táblák jelentését is ismerjék. A bicikli állapotát, működőképességét mindig ellenőrizni kell, a kerékpáros védőfelszerelések használatával pedig kiküszöbölhetjük a komolyabb sérüléseket. A gördeszka, a görkorcsolya és társaik nem közlekedési eszközök, hanem játékok, így azok nem is az úttestre valók, hanem a játszótérre.

Az internet is veszélyeket rejt

Nemcsak az utcán leselkedhet veszély a gyermekekre, hanem az otthonukban is, amikor egyedül tartózkodnak a négy fal között. Az egyedüllétnek is vannak szabályai, amelyek a biztonságukat szolgálják. Számos olyan tárgy, vagy készülék található a lakásban – elektromos eszközök, szerszámok, kés – amelyek kezelése kellő körültekintést igényel. Arra is fel kell hívni a gyermek figyelmét, ha egyedül tartózkodik otthon, soha ne nyisson ajtót idegeneknek. Mindezek mellett napjainkban az interneten leselkedő veszélyekről sem szabad megfeledkezni.

Sérülések, horzsolások, törések gyakoriak nyáron

– A futkározó és két keréken közlekedő gyermekeknél leggyakrabban zúzódással, rándulással és töréssel jár az esés, kisebbeknél az agyrázkódás is gyakori – tájékoztatott Szabóné Balázs Beáta, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének igazgató-helyettese.

Mint mondta: a kerékpáros baleseteknél a kéz, a csukló, illetve a térd törése fordul elő legtöbbször. Amennyiben azt látjuk, hogy az érintett testrész duzzadt, deformált, esetleg nem tudja azt használni a gyermek, akkor ne mozgassuk, ha lehet, tegyük nyugalmi helyzetbe, amíg megérkezik a segítség, vagy a kórházba érünk.

– A vízpart is számtalan veszélyt rejt. Aki nem tud úszni, ne menjen nyílt vízbe! Kerülni kell a bányatavakat és az erős sodrású folyókat is – fogalmazott a szakember, hozzátéve: – A gyermekek mindig legyenek látótávolságon belül, és arra is oda kell figyelni, hogy felhevült testtel senki se ugorjon hideg vízbe!

Szabóné Balázs Beáta kiemelte: a szülők készítsék fel a gyermekeket arra, hogy baj esetén hogyan tárcsázzanak segítséget. Lényeges, hogy tudják: a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni. A segélyhívás alkalmával fontos, hogy bemutatkozzanak, elmondják, hol, mi történt pontosan, és hányan sérültek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában