nyári szünet

2020.07.11. 07:02

Kullancs, csonttörés, kutyaharapás, napszúrás is megkeserítheti a vakációt

A gyerekekkel bármely évszakban előfordulhatnak balesetek, azonban a nyári időszak még több veszélyt rejt. A kullancscsípések, a horzsolások és a törések viszonylag sok munkát adnak ilyenkor a gyerekorvosoknak.

Gulyás Edina

20191028 Hidegkút Őszi szüneten lévő, vakációzó gyerekek a játszótéren A képen: Gábor Levente Zoltán Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

Nyári szünetben egyre több gyerkőc pattan biciklire, előkerülnek a rollerek és a gördeszkák is. A vakációt sokszor különböző sérülések, horzsolások, rosszabb esetben komolyabb balesetek is megkeseríthetik azonban.

– Az egészen kicsi babáktól kezdve a totyogókon keresztül a nagyobbakig mindenkit fenyegetnek az otthoni sérülések – fogalmazott Fekete Judit, bátonyterenyei házi gyermekorvos. – A kisebb-nagyobb eséseket követően figyelni kell, hogy szenvedett-e agyrázkódást a gyerek. Amennyiben aluszékony lesz vagy hányni kezd, azonnal a sürgősségi ügyeletre kell vinni. Szintén a fejsérülések esetén fordulhat elő koponyatörés, amire a szem körüli lila monokli és a fülből szivárgó vér utalhat.

Mint mondta, a nagyobbakra jellemző, hogy bandákba verődve töltik a szabad idejüket, és szeretik fitogtatni erejüket a kültéri sportszereken vagy gördeszkatudásukkal kérkednek. Ezek az attrakciók gyakran horzsolásokkal, csontrepedéssel vagy töréssel végződnek. Míg előbbit különböző sebfertőtlenítővel otthon elláthatjuk, utóbbiakkal természetesen orvoshoz kell fordulni.

– Nyáron a kutyaharapások is gyakoribbak. Amennyiben oltott az eb, csak a sebet kell ellátni, ellenkező esetben a veszettség elleni oltás elkerülhetetlen – közölte a szakember. – Természetesen arra is mindig ügyelni kell, hogy a különböző gyógyszerekhez és tisztítószerekhez ne férjenek hozzá a kicsik. A közelmúltban találkoztam egy esettel, ahol mosókapszulát evett meg a gyerek, akit csak hosszas kórházi kezelés után sikerült meggyógyítani.

Fekete Judit a kullancscsípések veszélyére is figyelmeztet. Mint mondta, előfordul, hogy a szülők nekiesnek a vérszívónak és meggyötrik a kérdéses területet. De sokszor nem mernek hozzányúlni és orvoshoz fordulnak a problémával. A kullancs elleni védőoltás az agyhártyagyulladás ellen óv meg, de a Lyme-kórral szemben nem ad védettséget. Így, amennyiben észrevesszük a csípést, minél előbb távolítsuk el az élősködőt, és figyeljük az érintett területet. A Lyme-kórra ugyanis kokárdaszerű piros folt utalhat, de előfordult már olyan eset is, hogy minden jel nélkül, arcidegbénulással jelentkezett a kór.

– Nagyon fontos a megelőzés, amennyiben füves, bokros területen vagy erdőben kirándulunk, fújjuk be magunkat rovarriasztóval és a zárt ruházatra is ügyeljünk. Majd alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekeinket is – hívta fel a figyelmet a gyermekorvos, hozzátéve: – Napjainkban már kapható olyan teszt, amely az eltávolított kullancsról megállapítja, hogy fertőz-e Lyme-kórral.

A kánikulában a fény- és bőrvédelem elengedhetetlen minden korosztálynál, de a csecsemők és kisgyermekek körében kiemelten fontos. A fejfedők használata is ajánlott, és a déli órákban ha csak lehet, ne tartózkodjunk a szabadban.

A biztonságos vakáció érdekében a rendőrség is felhívja a szülők figyelmét a bűn- és baleset-megelőzés fontosságára. Arra is figyelmeztetnek: ha egyedül marad a gyermek, ne nyisson ajtót idegeneknek, ha elmegy otthonról, ne legyenek értékek nála. A szülő mindig tudja, hol és kivel tartózkodik a csemete, és a biztonságos internethasználat is elengedhetetlen. A gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira, valamint a vízparti veszélyekre is kitérnek felhívásukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában