Igazságszolgáltatás

2024.06.11. 16:31

Mozgalmas évet zárt a nógrádi ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla

A tavalyi évben több mint százhatvan nógrádi vonatkozású ügyet zárt le a Fővárosi Ítélőtábla. Egyebek mellett ez is kiderült az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján, ahol az ítélőtábla összes tevékenységéről beszámoltak.

Nool.hu

A minap tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a számos egyéb feladata mellett Nógrád vármegyei ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Fővárosi Ítélőtábla
A Fővárosi Ítélőtábla tavalyi tevékenységét értékelték
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool.hu

– A bírák nem csak időszerű, de egyúttal magas szakmai színvonalú ítélkezési tevékenységet folytatnak – emelte ki dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az eseményen. Hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a bírósági szervezet rendszerében betöltött fontos szerepéből is adódóan kiemelt ügyteherrel dolgozik, amely nem csak az érkezések és befejezések számában, hanem az ügyek nehézségi fokában is tükröződik.

Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke megerősítette: intézményük országos viszonylatban kiemelkedően nagy ügyteherrel dolgozik, bírái azonban így is magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységet folytatnak, melyet a 2023. évi statisztikai adatok is alátámasztanak.

A legtöbb ügyben eljáró ítélőtábla

Elhangzott: a Fővárosi Ítélőtábla az öt ítélőtábla közül a legnagyobb mind az ügyek számát, mind a bírák és igazságügyi alkalmazottak létszámát tekintve, továbbá az ítélőtáblák közül csak itt működik a Büntető Kollégiumnál katonai tanács, a Polgári Kollégiumnál szabadalmi tanács, valamint Közigazgatási Kollégium.

A Fővárosi Ítélőtábla bírái jártak el az összes ítélőtáblára érkezett ügy több mint felében, azaz 12.855 ügyből 7314 ügyben intézkedtek, mely az ügyek 56,9 százalékát tette ki tavaly. Az elmúlt év ügyforgalmát megvizsgálva megállapítható, hogy a Fővárosi Ítélőtábla – a többi ítélőtáblához képest – nagyobb ügyteher mellett dolgozik. 2022. évhez képest 2023-ban országos viszonylatban 2,3 százalékkal nőtt az érkezett ügyek száma, a Fővárosi Ítélőtáblára pedig 4,68 százalékkal több ügy érkezett 2023-ban, mint 2022-ben. A befejezett ügyek száma országos szinten 0,8 százalékkal csökkent 2022-höz viszonyítva, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor 2 százalékkal több ügyet fejezett be. 2023-ban a folyamatban maradt ügyek száma egyébként országosan 25,7%-kal nőtt.

A legtöbb ügyet fél éven belül befejezik

Az időszerűség kapcsán dr. Ribai Csilla kiemelte: 2023-ban 2139 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, 2023-ban a peres ügyek 99,6 százaléka, azaz 2130 ügy fejeződött be egy éven belül, míg a hat hónapon belüli peres befejezések aránya is kiemelkedő, 81,8 százalékos mértékű volt. A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége továbbra is megalapozott, eredményes és időszerű volt 2023-ban is.

Fővárosi Ítélőtábla, Budapest
A Fővárosi Ítélőtábla épülete, ide kerülnek a fellebbezett nógrádi ügyek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool.hu

A sajtótájékoztatón szó volt arról is: az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 65 százaléka helybenhagyással, a felülvizsgálatok 42 százaléka a határozatok hatályában fenntartásával fejeződött be. A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése 86 százalékban eredménytelen volt.

– A jövőre nézve továbbra is cél az ítélkezés időszerűségi és a minőségi mutatóinak fenntartása, illetve javítása, továbbá az elhúzódó összpertartamú ügyek számának csökkentése, ezen kívül a nemzetközi tapasztalatszerzés, a nemzetközi kapcsolatok további élénkítése – emelte ki a Fővárosi Ítélőtábla elnöke.

Mi a helyzet a nógrádi ügyekkel?

A Balassagyarmati Törvényszéken született ítéletek fellebbezést követően a Fővárosi Ítélőtábla bírái elé kerülnek. Tavaly a peres ügyek között a büntető kollégium másodfokú ügyei domináltak. Ebben a kategóriában 14 fellebbezett ügy érkezett Nógrádból az ítélőtáblához, és 16-ot fejeztek be (voltak korábbról maradt ügyek). Négy esetben helybenhagyó határozat született, három ügyet hatályon kívül helyeztek, míg kilenc esetben az ítéletet megváltoztatták. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a harmadfokú büntető ügyeknél is, ahol öt ügy érkezett, és mind az ötöt be is fejezték, három helybenhagyó és két megváltoztató határozattal.

A nem peres ügyekben a büntető kollégium büntető ügyszakának tevékenysége volt a legkiemelkedőbb. Itt 61 fellebbezett ügy érkezett, és 62 befejezett ügyet regisztráltak. Az ítéletek jelentős része, 43 eset helybenhagyó határozat lett. Egy esetben helyezték hatályon kívül a korábbi ítéletet, öt ügyben megváltoztató határozat született, és 13 egyéb kategóriába eső határozat is napvilágot látott. A polgári kollégium polgári szakágában 48 ügyet fellebbeztek és 47-et fejeztek be, tíz helybenhagyó, két hatályon kívül helyező, két megváltoztató és 33 egyéb határozattal.

A fellebbezett ügyek többségében helybenhagyó határozatok születtek. A Fővárosi Ítélőtábla tehát a legtöbbször – különösen a nemperes ügyekben – megerősítette a Balassagyarmati Törvényszék döntéseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában