Gyümölcs

2024.06.10. 17:22

Cseresznyeszezon: ennyibe kerül idén az ízletes gyümölcs

A megszokottnál idén korábban kezdődött a gyümölcsszezon az időjárásnak köszönhetően. A cseresznye már ellepte a boltok polcait, a meggy korai fajtája pedig már le is érett.

Nagy Orsolya

Nem csak sok, de jó minőségű is lett idén a cseresznye szűkebb hazánkban. Mint arról Juhász Dávid pásztói zöldséges beszámolt portálunknak, idén, mint minden gyümölcs, így a cseresznye is előbb érett.

cseresznye, cseresznyeszezon
Nem változott a cseresznye ára a tavalyihoz képest
Forrás: MW

Nem emelkedett a cseresznye ára

– A tavalyi évvel ellentétben szerencsére az időjárás kedvező volt a termés számára, amely igen jó minőségű lett. Ára jelenleg 1700-2000 forint között mozog, mérettől függően. Az óriási cseresznyéknek ugyanis már 2 ezer forint az ára, de ezek ízletesebbek is, mint a kisebbek. Utóbbit leginkább befőttnek vásárolják. Emellett közkedvelt a cigány cseresznye is – mondta Juhász Dávid. Hozzátette: az elmúlt évekhez képest a cseresznye ára egyébként nem emelkedett. A tapasztalatok alapján pedig a vásárlók inkább a drágább, minőségi terméket választják.

A meggyfák is jó termést hoztak

A pásztói zöldséges arra is kitért, hogy meggynek is hasonló az ára, ugyanakkor már le is ért a legtöbb termés. Ez még korai meggy volt egyébként és apróbb szemű, július elején azonban újabb termés várható majd, azok már nagyobbak lesznek. Mint a szakember fogalmazott, népszerű gyümölcs a meggy is, amelyből sokan lekvárt, vagy befőttet készítenek. Most már van egyébként hazai sárgabarack és őszibarack is, amelyeknek áruk nem emelkedett. Emellett fólia alatt málna, dinnye és piszke is terem már.

Így készül a cseresznye befőtt télire

A Mindmegette oldalán bárki megtudhatja, hogyan is készül az ízletes cseresznye befőtt. Mint fogalmaztak, az egyszerű cseresznyebefőtt előkészítéséhez először az üvegeket kell sterilizálni. Ezt követően körülbelül 1,8 kilogramm lecsumázott és megmosott cseresznyét a tiszta üvegekbe kell tölteni, mindegyik tetejére két evőkanál cukrot szórni, és hozzáadni két szem szegfűszeget. Utána forrásban lévő vízzel feltöltjük az üvegeket, frissentartó fóliával befedjük, a tetőket szorosan rácsavarjuk, majd mintegy 5 literes lábasba állítjuk őket. Később a lábast az üvegek háromnegyed részéig fel lehet engedni langyos vízzel, a tűzhelyre tenni, és a forrástól számított 20 percig lefedve, épp csak gyöngyözve főzni.

Utolsó lépésként az elkészült befőtteket kivesszük a vízből, szárazra töröljük, majd takaróval, több rétegben betakarva, dunsztban hagyjuk kihűlni. Másnap pedig már mehet is a polcra, hogy télen elővehessük a mennyei cseresznye befőttet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában