Drágaság

2023.06.23. 19:58

Aranyárban mérik a cseresznyét – megérett, de kevés lett a nógrádi termés

Az időjárás megviselte szűkebb hazánk cseresznyetermését, amelyből szinte alig lett idén, így az üzletekben és a piacon is drágábban lehet hozzájutni.

Nagy Orsolya

Nem lett túl jó az idei cseresznyetermés

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Nem lett túl jó az idei cseresznyetermés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arról számolt be honlapján, hogy az átlagosnál jóval kevesebb a cseresznye idén, a tavaszi fagyok ugyanis elvitték a termés 40-50 százalékát, emellett az elmúlt hetek nagy esőzései miatt is sok érett gyümölcs megrepedezett.

Mint írták: a termőhelyek döntő többségén jelentős a kár, de a június közepe után érő fajtáknál is kisebb kieséssel számolnak. A vásárlók jellemzően a nagy méretű, ropogós cseresznyét keresik, a késői érésű fajták július közepéig is elérhetők lesznek majd.

Megyénket sem kímélte az időjárás az elmúlt hónapokban, így sokaknál kevesebb lett a termés, vagy szinte nem is volt. Kanyó Judit, Varsány polgármestere portálunknak elmondta: a településen hét hektáron van gyümölcsöse az önkormányzatnak, ahol meggy, cseresznye és szilva is található, de almáskertjük is van.

– Sajnos idén nem lett túl sok cseresznye, így most értékesíteni sem tudjuk. Helyi feldolgozásra azonban elég. Van egy feldolgozóüzemünk, ahol lekvárt készítünk belőle, de a közétkeztetésben részesülők is kapnak a friss gyümölcsökből és hűtőkamrába is tudtunk eltenni belőle – közölte Kanyó Judit.

Hozzátette: sajnos a meggytermés még rosszabb, ugyanis a tűzelhalás támadta meg, amely nagyon sok helyen problémát okoz.

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője portálunknak elárulta, hogy elég silány lett az idei termés. A korai porzás a hideg miatt nem történt meg, ráadásul a sok csapadék is kárt tett benne, ezért nagyon kevés a környéken a cseresznye.

Kifejtette: a piacon van bőven, azonban igen magas az ára, jelenleg 1800 forint körül kapható kilónként. Sajnos sok gond van a cseresznyefákkal, feltehetően valamilyen betegség támadta őket meg. Emellett a meggyel is probléma van, de abból több lett a termés és olcsóbb is, mintegy 1500 forint a kilónkénti ára.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában