Közgyűlés

2024.05.23. 14:46

Választások előtti utolsó közgyűlését tartotta a vármegye önkormányzata

A vármegye foglalkoztatási helyzetéről, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a katasztrófavédelmi igazgatóság tavalyi tevékenységéről is hallhattak csütörtökön a képviselők. A közelgő választások előtti utolsó közgyűlését tartotta a vármegye önkormányzata.

Gulyás Edina

– Nógrád vármegyében lassú ütemben, de folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók – hangzott el a vármegyei közgyűlésen. A képviselők utoljára ültek össze a közelgő választásokat megelőzően. 

választások, közgyűlés
Választások előtti utolsó közgyűlését tartotta a megyei önkormányzat
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Biztatóak a foglalkoztatási mutatók – hangzott el a választások előtti utolsó közgyűlésen

A képviselőket Tamási Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatta a tavalyi adatokról. A beszámolóból kiderült, hogy biztató folyamatok alakították vármegyénk foglalkoztatási mutatóit. 2023-ban a 15–64 éves népességen belül átlagosan 80 522 főt foglalkoztattak, ez enyhe emelkedés az előző évhez viszonyítva. A munkanélküliek száma 7 031 főt tett ki, 27 905-en pedig inaktívnak számítottak. Ezek a folyamatok többnyire egyeznek az országos tendenciákkal: hazánk gazdaságilag aktív korosztályának létszáma a nógrádinál enyhébben csökkent, a foglalkoztatottaké 0,4 százalékkal nőtt, az inaktívaké 3,8 százalékkal mérséklődött.

Az adózók több mint fele megbízható

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának tavalyi tevékenységét Blahó Péter, igazgatóhelyettes ismertette. Mint mondta, 2022-ben több jelentős jogszabályi változás következett be, illetve olyan egyszeri kormányzati intézkedések történtek, mint például a gyermeket nevelők adóvisszatérítése, amelyek a megelőző évvel történő összehasonlítást megnehezítik.

– Munkánk során továbbra is kiemelten törekedtünk adózóink pontos és minél szélesebb körű tájékoztatására. Nagy hangsúlyt helyeztünk a szolgáltató tevékenységünk erősítésére, igyekeztünk ügyfeleinket minél magasabb színvonalon segíteni jogaik érvényesítése és kötelezettségeik teljesítése érdekében

 – tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki arra is kitért: – Nógrádban az adózók közel 55 százaléka megbízható, míg 40 százalékuk az általános kategóriába esik. Csupán az adózók 5 százaléka esik a kockázatos besorolásba. 

Verssel búcsúzott a közgyűléstől az igazgató

Seres Tibor, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője utolsó alkalommal számolt be a közgyűlés előtt az igazgatóság munkájáról, mert mint azt elárulta a közeljövőben rendelkezési állományba vonul. A képviselőktől egy saját maga által írt verssel búcsúzott.

– Tavaly közel nyolcvannal emelkedett a beavatkozást igénylő események száma vármegyénkben, amit elsősorban a műszaki mentések, viharkárok és a villámárvizek eredményeztek – fogalmazott az igazgató, aki arra is kitért, hogy ezzel párhuzamosan a szabadtéri tüzek jelentősen csökkentek. – Jelenleg vármegyénkben 30 önkéntes tűzoltó egyesület működik, tevékenységüknek fontos szerepe van, nagyban segítik a hivatásos állomány munkáját. 

A képviselők egyhangúlag döntöttek a Polgári Szécsényért Alapítvány és a A Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány támogatásáról. A vármegyei közgyűlés által alapított kitüntető cím és díjak adományozásáról pedig zárt ülésen szavaztak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában