Természet

2024.05.26. 15:20

Tuzson János botanikus emléke előtt tisztelegtek Fenyvespusztán

Tuzson János botanikus emléke előtt tisztelegve szombaton ismét összegyűltek a tariak Fenyvespusztán: a tudós 1925-ben vásárolta meg az itteni erdőbirtokot. Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, az egyik leszármazott is eljött a rendezvényre, a családias hangulatú eseménynek az Egererdő Zrt. által kezelt botanikuskert és az erdészeti erdei iskola adott otthont.

Faragó Zoltán

Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter (jobbra) és Turopoli Zsolt polgármester koszorúzta meg az arborétum bejáratánál álló emléktáblát

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Az előző napi nagy esőzés után napsütéses reggelre virradt a Mátra, így ismét sok érdeklődőt vonzott a fenyvespusztai Tuzson János Arborétum programja. A tari civil szervezetek tagjai, a házigazda Egererdő Zrt. munkatársai, az egyik testvértelepülés, a felvidéki Ipolykér képviselői, a program fellépői mellett túrázók, természetjárók, más érdeklődő is érkeztek, sokan családostól is.

Tuzson Bence (jobbról a második) és Turopoli Zsolt (balra) a főzőverseny standjainál megkóstolta a csapatok ételeit is
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

A Tuzson János emléknap megnyitóján Turopoli Zsolt, Tar polgármestere köszöntötte a vendégeket, ismertetve a nap programját. 

Ezután Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója mondott beszédet. Az erdei iskola átadását idézte fel, kifejtve, hogy a beruházás megvalósítása után a következő feladat a létesítmény élettel való megtöltése volt. A helyi embereknek, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak köszönhetően ez jól sikerült, bizonyítja ezt a hagyományos májusi rendezvény is. A 2010-ben megvalósított fejlesztésekkel megnyílt az erdő a társadalom szélesebb körei előtt, így 14 év távlatából elmondható, hogy sikeres volt a kezdeményezés.

Tuzson János arborétuma békességet nyújt

A megnyitó után az arborétum bejáratánál elhelyezett emléktáblánál folytatódott a rendezvény. Turopoli Zsolt felhívta a figyelmet a hely jelentőségére és arra a békességre, amit itt megélhetünk. Kívánta, hogy ezt a békét mindenki vigye haza, adja tovább a családjában, hiszen erre a békességre, minden formájában, ma nagyobb szükség van, mint bármire.

Ezután dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter szólt a jelenlévőkhöz, felidézve a családtörténetet is.
– Ennek a helynek valóban van egy békés szelleme, ahogy polgármester úr is mondta – fogalmazott. – Dédapám is ezt a békességet érezhette meg itt, amikor először kijött ide. Annyira megtetszett neki a hely, hogy a budapesti Gellért-hegyen álló villáját eladta és az árából megvette Fenyvespusztán a birtokot. Tudós emberként akkor kezdett el gondolkodni azon, hogy mit lehetne kezdeni ezzel a hellyel.

Kísérleti telepként működött

Hozzátette: a trianoni békediktátum után történt mindez, ami miatt hazánk elvesztette erdőterületeit, így az országban fahiány lépett fel. Tuzson János megbízást kapott arra, hogy megoldást keressen a fahiány pótlására, így a fenyvespusztai arborétum kísérleti telepként is működött, ennek eredménye a ma is látható gyűjteményes kert. A területen számos, más földrészről származó növényt is elültettek. Az idő tájt még nem volt ismert, hogy egy-egy idegenhonos növényfaj invazívvá is válhat az új élőhelyén.

A beszéd után a koszorúzás következett, majd a vendégek bejárták az arborétum ösvényeit. Különösen sokan álltak meg a kert központi részén álló óriás atlaszcédrus előtt, ami a természetvédelmi oltalom alatt álló terület legismertebb növénye, kora nyolcvan év körül lehet.

Számos kísérőprogram színesítette a rendezvényt

A fenyvespusztai programot számos kísérő rendezvény is színesítette. Lucza Zsolt természetfotós szabadtéren mutatta be alkotásait; portálunknak elmondta, hogy a számára legkedvesebb téma az időjárás, a köd, a felhők játéka, a viharok vonulása. A fotók méltán arattak nagy sikert a vendégek körében.

Bérczes Christine Elisabeth elhozta világversenyeken is dobogós helyezéseket elérő, táncos lábú kutyáit
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

A rendezvényen felléptek a pásztói Rajeczky Benjamin művészeti iskola tanárai és növendékei, kiosztották a főzőverseny díjait is: mivel a zsűri egyformán kiválónak értékelte a fogásokat, valamennyi résztvevő nyert a maga főztjével. A programot igazi különlegesség, kutyatánc zárta, a hollókői Bérczes Christine Elisabeth hozta el a bemutatóra világversenyeken is dobogós helyezéseket elérő ebeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában