Nyitott szertárkapuk

2024.05.26. 17:30

Tűzoltók izgalmas világába csöppentek a nógrádi gyerekek (fotók)

Arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni, amikor felnő, a legtöbb kisfiúnak egyértelmű a válasz. Gondolkodás nélkül vágják rá: tűzoltó. Vasárnap a nógrádi gyerekek is kipróbálhatták az áhított hivatást, a szertárkapuk ugyanis idén is megnyíltak a kicsik előtt.

Gulyás Edina

Nógrádban 7 hivatásos tűzoltóság mellett 9 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták az érdeklődőket

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon a vármegye tűzoltóságainak kapui megnyíltak a kicsik előtt. Nógrád vármegyében rengetegen, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt.

Teljesült az álom: egy napra tűzoltó lehetett minden gyerkőc

Minden gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat. A Nyitott szertárkapuk napján Nógrádban 7 hivatásos tűzoltóság mellett 9 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket, akik érdeklődnek a hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában.

– A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek, sokan tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be az autókba – tájékoztatta portálunkat Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Lehetett vízsugárral célba lőni és szelfizni is

Mint mondta, a gyerkőcök megismerhették a járművek speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést – és a védőeszközeiket is bemutatták nekik a lánglovagok. Rendkívül népszerűek voltak a gépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, tehát a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is. 

A szóvivő arra is kitért: ezen a napon mindent lehetett: tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, vízsugárral célba lőni, szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal. Volt próbariasztás, millió tűzoltókhoz intézett kérdés és megnyíltak az emlékszobák, kiállítótermek is. A tűzoltóságokon  szórakoztató foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, valamint játékos formában ismerkedhettek a tűzmegelőzés szabályaival is. A nap végén az izgalmas programoknak hála, kicsit fáradtan, de csillogó szemekkel és őszinte mosollyal az arcukon hagyták el a laktanyákat az apró vendégek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában