jubileum

2021.09.28. 16:47

Negyven éve dalol a nógrádmegyeri asszonykórus

Négy évtizedes jubileumát ünnepelte a nem csak szűkebb hazánkban ismert nógrádmegyeri asszonykórus az elmúlt hétvégén. A Együtt Egymásért Egyesület berkeiben működő dalkör több kórussal is jó kapcsolatot ápol. A dalos kedvű hölgyek a színpadi előadások mellett a kártyajátékban is jeleskednek és az országos versenyeken is a legjobbak között tartják számon őket.

Fodor Orsolya

A fellépéseken természetesen falujuk hagyományos népviseletébe öltöznek az asszonyok

Fotó: A szerző felvétele

Negyvenéves jubileumát ünnepelte a nóg­rádmegyeri hagyományőrző asszonykórus az elmúlt hétvégén megtartott ünnepséggel. A 2005 óta az Együtt Egymásért Egyesület égisze alatt működő civil szervezet vezetője, Géczy Ernőné elmondta: négy évtizeddel ezelőtt, egy nyári napon döntöttek úgy néhány asszonnyal a faluban, hogy énekkart alapítanak. Az akkori kultúrigazgató, Horváth József énektanár támogatta az elképzeléseiket, így jöhetett létre az asszonykórus.

– 1981. június 21-én léptünk fel először Hollókőben és már az első előadásunkkal a legjobb helyezést érdemeltük ki. A díj hatalmas ösztönzést jelentett nekünk, számos meghívást is kapott a csoportunk a sikernek köszönhetően. A legrégebbi barátságunk is ehhez az alkalomhoz köthető, mert ott ismerkedtünk meg a herencsényi kórussal, akikkel a mai napig szoros kapcsolatban állunk – mondta Géczy Ernőné.

A berceli énekkarral szintén régi, immár harmincnyolc éves barátságot ápolnak, de elmondható, hogy mindegyik megyei dalkörrel jó a viszonyuk. A tavalyi évet leszámítva minden évben találkoztak a közös programokon.

A fellépéseken természetesen falujuk hagyományos népviseletébe öltöznek az asszonyok
Fotó: A szerző felvétele

Mint Géczy Ernőné kifejtette, jelenleg több fellépésük is van hetente, gyakran egymást követő napokon is el kell utazniuk valahová, hogy eleget tegyenek a meghívásoknak. A falu vezetése mindenben támogatja a kórust, Verbói Gábor polgármester pedig a falubusszal gondoskodik a szállításukról, ha nem a környéken lépnek színpadra.

Sokféle nótacsokor szerepel a repertoárjukon, ezek mindegyike 8–10 perces előadást jelent. Általában a fellépés helyszíne alapján választják ki, hogy mit énekelnek, de figyelembe veszik a hallgatóság kéréseit is. Abasárra például rendszerint katonadalokkal készülnek. A nógrádmegyeri énekeket kifejezetten szívesen hallgatja tőlük a közönség. A fellépéseken a ruha is fontos szerepet játszik: természetesen falujuk hagyományos népviseletébe öltöznek az asszonyok.

– A tavalyelőtti nógrád­me­gye­ri kórustalálkozót teljes mértékben az önkormányzat finanszírozta, éppúgy, mint most a negyvenéves jubileumi összejövetelt, amit a múlt szombaton rendeztünk meg. Az ünnepségen fellépett a Nógrád Táncegyüttes, akik mellett hét másik hagyományőrző csoport is tiszteletét tette – mondta az egyesület vezetője. Hozzátette: az egyik szlovákiai dalkörrel is jó barátság alakult ki korábban, de néhány esztendeje sajnos megszakadt a kapcsolat közöttük. Pontosan nem tudni az okokat, de elképzelhető, hogy valamelyikük elfelejtette meghívni a másikat és emiatt elmaradtak a találkozások.

Az egyesület a fellépések mellett egész más területeken is nagy sikereket ér el: römiversenyekre járnak kártyázni. A harminckilenc kórustagból tizenketten játszanak is és a vezetőjük elmondása szerint éppen annyira szeretik ezt az elmesportot is, mint a szép népdalokat.

– Bár nem sok lehetőségünk van gyakorolni a versenyekre, de ez a játék tulajdonképpen olyan, mint a biciklizés: ha valaki egyszer megtanulta, akkor nem felejti el. Kupák és érmek sorakoznak a szekrényemben, amiket a kártyázással nyertünk. Egy budapesti versenyen például számos induló közül a mi csapatunk hozhatta el az első helyezetteknek járó díjat. Nagyon büszke vagyok a teljesítményünkre és még sehol sem vallottunk kudarcot a hosszú évek alatt – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában