Nool.hu videó

2024.05.21. 18:15

Régóta fennálló hiányt pótolnak az óvoda felújításával Lucfalván (videó)

Már elkezdődtek a Fészek Óvoda fejlesztési munkálatai Lucfalván. Az intézményt érintő projekt, amely egy régóta fennálló hiányt pótol, egy 140 millió forintos támogatás segítségével valósulhat meg. Az óvoda épületét érintő beruházással kapcsolatban a napokban tartottak sajtónyilvános tájékoztatást.

Veres Edina

Bakos Gyula és Becsó Zsolt közösen jelentették be, hogy az óvoda teljesen megújul

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A lucfalvai Fészek Óvoda fejlesztésének projektnyitó rendezvényén Bakos Gyula, a község polgármestere kiemelte: a beruházás a Terület- és településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósul meg. Rámutatott: régóta váratott már magára ez a fejlesztés, hiszen az önkormányzathoz több felszólítás is érkezett amiatt, hogy az óvoda törvényes működéséhez szükség van különálló tornaszobára és étkezőre. A községvezető aláhúzta, a pályázat útján elnyert támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy a fent említett hiányosságokat pótolják, de emellett a korszerűsítést az épület állapota, illetve az oda járó gyermekek nagy létszáma szintén indokolja. A projekt során a meglévő épületrészek is felújításon esnek át, így például megvalósul a burkolatok cseréje is.

Óvoda, felújítás, projektindító
Az óvoda teljes átalakításon esik át, 140 millió forintból virágoztatják fel
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Bízom benne, hogy a projektnek köszönhetően a környék egyik legmodernebb óvodája működhet majd Lucfalván

 – mondta Bakos Gyula, aki arra is rámutatott, hogy a községben több pályázat is zajlik jelenleg a TOP Plusz kiíráson elnyert támogatásoknak hála. A közelmúltban a település iskolája is korszerűsítésen esett át. Ahogy arról portálunk is beszámolt, tavaly szeptemberben ünnepélyes keretek között adták át a Lucfalvai Általános Iskola felújított épületét, amely beruházás kivitelezésére a Salgótarjáni Tankerületi Központ 23 millió forintos pályázati támogatást nyert a Magyar Falu Program keretében. 

A választókerületben szinte az összes óvoda korszerűbbé vált vagy válik

Az eseményen Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője kifejtette: a választókerületben szinte valamennyi gyerekintézmények felújítása megvalósult vagy meg fog valósulni. Hozzáfűzte, hogy ez alól – a városokat nem beleszámítva – Nagybárkány és Zabar jelent egyelőre kivételt, ugyanakkor e két község esetében szintén indokolt az óvoda fejlesztése. Éppen emiatt bízik benne, hogy azokkal a benyújtott pályázatokkal kapcsolatban is pozitív döntés fog születni belátható időn belül. Az országgyűlési képviselő emellett a Kis-Zagyva-völgyén átvezető út felújításának folytatásáról is szót ejtett, hangsúlyozván: egy szakasz hiányzik még a szóban forgó utat érintően, így a felújítást mindenképpen tovább kell folytatni.

Óvoda, felújítás
Becsó Zsolt elismeréssel szólt a lucfalvai fejlesztésekről, az óvoda jelentőségét külön is hangsúlyozta
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Ezt követően a politikus arról is beszámolt: ugyan az ukrán-orosz háború egyelőre gátolja az Enjoy Park projekt továbbvitelét, azonban azt látni kell, hogy beruházás forradalmian új helyzetet tudna teremteni az egész térségben.

– Olyan adottságokkal bírunk, amelyeket bűn nem bemutatni a nagyérdemű közönségnek. Ehhez turisztikai attrakciókra, illetve a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére van szükség – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

Salgótarján „bukdácsolása” kihat a térségre

Az országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy ebben a folyamatban a Kis-Zagyva-völgyének szerepe is felértékelődne, hiszen az elképzelések szerint útvonal vezetne át a területen, amelynek meglétéből a völgyben található települések, így Lucfalva is tudna profitálni. Kiemelte: mindennek alapfeltétele, hogy ezek a községek továbbra is megfelelő életteret tudjanak biztosítani a lakosok számára annak érdekében, hogy az ott élő emberek ne vándoroljanak el. Emiatt van szükség például a közintézmények, vagy az utak rendbetételére, hogy minél komfortosabbá válhassanak a települések. Mindemellett pedig munkahelyekre is szükség van. Ezzel kapcsolatban kiemelte Salgótarján szerepének fontosságát is. Mint fogalmazott, a vármegyeszékhely „bukdácsolása” az egész térségre, így a Kis-Zagyva-völgyére is kihat.

– Teljesen újszerű hozzáállásra, gondolkodásra lenne szükség akár kormányzati, akár helyi kapcsolati szinten, fontos lenne a helyi cégekkel való együttműködés, a befektetésösztönzések a dinamizálása – sorolta Becsó Zsolt, aki a június 9-i választások tétjére is ráirányította a figyelmet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában