Nool.hu videó

2024.05.26. 06:44

Ötvenéves érettségi találkozón nosztalgiáztak Salgótarjánban (fotók, videó)

Különleges vendégek érkeztek tegnap a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumába. Az egykori táncsicsos tanulók 50 éves érettségi találkozójuk keretében tettek látogatást régi iskolájuk „új” épületében.

Veres Edina

Az egykori osztálytársak örültek az újratalálkozásnak

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Boldog találkozások, viszontlátások örömének, és vidám beszélgetéseknek hangjai töltötték meg péntek délután a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum auláját. Az iskolai életkép rendkívüliségét ez alkalommal az jelentette, hogy a gyereksereg helyett a jelenet főszereplője egy fiatalos lendülettel bíró, felnőttekből álló csoport volt, amelynek tagjai fél évszázaddal ezelőtt végezték el a középiskolát és léptek onnan ki a nagybetűs életbe.

érettségi találkozó, iskola
Ötvenéves érettségi találkozót tartottak a Közgében
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Az esemény szervezői feladatait az 1974-ben elballagott osztályból Németh Éva vállalta magára, akit nem csupán a múlt szálai kötnek az oktatási intézményhez, ugyanis lánya, Várszegi Bernadett az iskola szakmai igazgatóhelyettese.

Németh Éva portálunk érdeklődésére elárulta: a gyors- és gépíró szakos osztályukból 30-an végeztek a Táncsicsban 50 évvel ezelőtt, közülük 22-en voltak jelen a pénteki érettségi találkozón. A helyiek mellett sokan érkeztek közeli településekről, így például Nagybátonyból, Karancsaljáról, Tarról vagy épp Szurdokpüspökiről. Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik ennél jóval nagyobb utat vállaltak azért, hogy viszontlássák egymást. Ők Budapestről, Nagykanizsáról és Veszprémből utaztak a jeles alkalom miatt Salgótarjánba.

Érettségi találkozón tekintették meg régi iskolájuk „új” épületét

Németh Éva azt is kifejtette: tanulmányaikat ők még ugyan a piac melletti régi épületben végezték, de ennek ellenére úgy gondolták, hogy mindenképpen szeretnék megtekinteni az oktatásnak jelenleg helyszínül szolgáló iskolát is. Mint fogalmazott, nagyon hálásak az intézmény vezetőségének, amiért ilyen kedvesen fogadták őket, sőt!

Az 50 éves érettségi találkozó résztvevőit Juhászné Janik Beatrix, az NVSzC Táncsics Mihály Technikum igazgatója felkísérte egy terembe, ahol köszöntő gondolatait is megosztotta velük. Így például azt is, hogy ő maga is ebben az iskolában végezte középfokú tanulmányait, igaz, ő már a jelenlegi – Május 1. úton található – épületben kezdte azokat.

– Örülök, hogy annak ellenére, hogy a megjelentek fizikailag nem ide jártak, mégis fontosnak tartották, hogy meglátogassák a középiskolát – mondta Juhászné Janik Beatrix, aki azt is kifejtette: bízik benne, hogy öt, vagy épp tíz év múlva újra találkozhatnak az 1974-ben elballagottakkal, akiknek egy-egy emléklapot is átadott az öt évtizedes jubileum alkalmából.

Megannyi, ötven évvel ezelőtti emléket idéztek fel

Ezután a látogatók körbejárták a Táncsics jelenlegi épületét, és megtekintették a középiskola egykori tanárairól elnevezett, illetve nekik emléket állító tantermeket is. A résztvevőket a helyiségek között Petőné Gál Ildikó kalauzolta, aki nem csupán az ötven évvel ezelőtt érettségizett osztály tagja, hanem az iskola immár nyugdíjas éveit töltő történelem tanára is egyben. A körút során megannyi emléket felidéztek az egykori tanulók, így például a volt osztályfőnökük, Czakó Györgyné nevét viselő teremben még néhány gyorsírással kapcsolatos feladvány is felkerült a táblára.

Az érettségi találkozó az iskola körbejárása után végül egy belvárosi étteremben folytatódott, ahol a finom falatok és a jóízű beszélgetés mellett a résztvevők megemlékeztek azokról az osztálytársakról, illetve pedagógusokról is, akik már nem ünnepelhették velük a kerek, 50 éves évfordulót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában