Méz

2024.05.26. 09:00

Méhek világával ismerkedtek a pásztói óvodások

A méhészek tevékenységeiről és eszközeiről tartott bemutatót a napokban a Százszorszép Óvoda csemetéinek Patvarosné Pásztor Petra, a Pásztor Méhészet képviselője. A gyerekeknek a méhek világnapja alkalmából készült az intézmény színvonalas programokkal.

Nagy Orsolya

A gyerekek sok hasznos dolgot megtudtak a méhekről

Forrás: Facebook/Pásztó Városi Óvoda és Bölcsőde

Izgalmas napon vannak túl a pásztói óvodások, akik közelebbről is betekintést nyerhettek a méhek világnapja részeként e rovar életébe. Patvarosné Pásztor Petra portálunk érdeklődésére elmondta, hogy örömmel fogadta el az intézmény felkérését, hiszen fontos, hogy a gyerekek minél több információval rendelkezzenek a méhekről.

méhek
Méhek világával ismerkedtek a pásztói óvodoások
Forrás: Facebook/Pásztó Városi Óvoda és Bölcsőde

Mézet is kóstoltak a méhek világnapja alkalmából

– Ezek a rovarok elengedhetetlenek az élet fennmaradásához, hiszen ők poroznak be mindent, ráadásul az egyetlenek, akik az emberek számára egyből élelmiszert állítanak elő méz formájában. Éppen ezért lényeges, hogy megismerjék a gyerekek is. Ráadásul az előadás által a jövőben majd nem félnek tőlük, és inkább arra törekednek, hogy otthon a szülőkkel méhbarát kertet hozzanak létre segítve így a méhek munkáját – közölte Petra. 

Hozzátette: a gyerekek nagyon élvezték az előadást, ráadásul sok méhészeti eszköz is a kezük közé kerülhetett, de egy kaptár is és egy műlép is készült erre az alkalomra, így az óvodások közelebbről is bepillantást nyerhettek a szakmába. A szakember arra is kitért, hogy az eszközök mellett a kikapcsolódás is nagy szerepet kapott, ugyanis fotókeretnél készíthettek képet a gyerekek magukról, de diafilmet is megnéztek a méhekkel kapcsolatban, valamint mézes finomság kóstolására is lehetőség nyílt.

Nélkülözhetetlen a méhek munkája

A méhek világnapját minden év május 20-án ünnepeljük. Ezt a napot az ENSZ jelölte ki még 2017-ben. Mint arról az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján beszámolt, a méhek kiemelten fontosak, hiszen munkájuk nélkül összeomlana a modern mezőgazdaság, de az élővilág egy jelentős része is. Éppen ezért fontos erre felhívni a figyelmet. Ráadásul a méhek beporzó tevékenysége elengedhetetlen az élelmiszereink megtermeléséhez is, de az ökoszisztémában is kulcsfontosságú a szerepük. 

A pásztói óvodások mellett a közelmúltban a mátranováki diákok, sőt a nemti gyerekek is a méhészkedés rejtelmeivel ismerkedhettek meg, amelyről portálunk is beszámolt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában