Állatok

2024.05.15. 07:54

Medve jár a Dél-Cserhátban, a Bükkben, Nógrádban is számíthatunk a csúcsragadozó felbukkanására

Nógrád déli szélétől karnyújtásnyira, a Pest vármegyei Aszód határában is medvét észleltek napokban: az állat valószínűleg a Cserháton keresztül érkezett a területre. A medve könnyen felbukkanhat újra Kálló és Erdőkürt szomszédságában.

Faragó Zoltán

Medve az erdőn. Kicsi a találkozás esélye, de jobb, ha felkészülünk rá, főleg, ha elhagyatottabb helyeken járunk

Forrás: Pixabay

A vármegye határától pár kilométerre fekvő Aszód közelében is medve bukkant fel - írja a www.heol.hu cikke. A város honlapja szerint fényképek is keringenek az állatról, de annak jelenlétét Ecker Bence, Aszód mezőőre is megerősítette. Elmondta: a medve nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznó.

medva
Medve a szórón. Cered határában készült ez a vadkamerás felvétel néhány hónapja
Forrás: Cered Község Önkormányzata

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elmúlt hetekben több észlelés is volt a Bükk területén. A Szlovákia felől érkező állatok nagy eséllyel Nógrádon keresztül érkeznek a hegység erdeibe. Az elmúlt hetekben Cserépfalun és Istenmezeje környékén is voltak medveészlelések. Arra az esetre, hogy mit tegyünk, ha túrázás, gombázás közben medvével találkoznánk, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találunk hasznos tanácsokat.

A medve nem játék, legyünk óvatosak a természetben

Május a medvék életében fontos időszak, ekkor van ugyanis a párzási időszak. A nagyobb, erősebb hímek veszélyesebbek a fiatal, már anyjuktól elválasztott bocsokra. Főleg utóbbiak vándorolnak, új élőhelyeket keresve. A túlszaporodott felvidéki állomány egyre több gondot okoz, jó pár medvetámadásról számolt be már idén is a szlovákiai sajtó. Félni persze nem kell Európa csúcsragadozójától, de az erdőn kellő óvatossággal járjunk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában