Múltidézés

2024.05.26. 18:50

Botrányos támadás történt harminc éve Balassagyarmat utcáján

Még a képviselő-testület is foglalkozott egy bőrfejű csoport tombolásával harminc éve, 1994 májusának harmadik hetében Balassagyarmaton. Az Ipoly-parti városban ekkoriban a kóbor kutyák elszaporodása is aggodalomra adott okot, míg Galgagután a katolikus hívek örülhettek, hiszen végre templomot kaptak. A határfolyó egyik szakaszán pedig mosómedvét észlelt egy természetbúvár.

Hegedűs Henrik

Harminc évvel ezelőtt néhány középiskolás lány hazafelé tartott a moziból, amikor a Rákóczi úton sétálva, az Aranykalász étterem környékén heves kiabálásra figyeltek fel. A túlsó oldali járdán kopaszra nyírt fejű fiatalok vertek és rugdostak egy fiút, akit aztán bevonszoltak a szomszédos nyomda udvarába és ott ütlegelték tovább. A rémült lányok nem mertek közbeavatkozni, csak egy közeli irodában dolgozó férfi szaladt oda a zajra, felelősségre vonva a szkinhed csoport tagjait, fellépésére elengedték áldozatukat, akinek sikerült elfutnia. Az eset pár nappal később képviselő-testület elé került, amikor a városi rendőrkapitányság beszámolóját hallgatta meg az önkormányzat. László Sándor akkori rendőrkapitány, és a társaságában lévő megyei főkapitány, dr. Rafael Károly szerint nem kell túlzásokba esni, egyáltalán nem lehet szkinhed-jelenségről beszélni, és felesleges az ügynek túl nagy jelentőséget tulajdonítani, annak ellenére, hogy hivatalos feljelentés is történt.

Harminc éve mosómedve bukkant fel az Ipolynál
Beküldött

Elszaporodtak a kóbor kutyák

Hasonlóképpen élénken érdekelte a közvéleményt Balassagyarmaton a kóbor kutyák elszaporodása. Főként a kisgyermekes szülők aggódtak, féltve csemetéiket. Az önkormányzat sürgős intézkedést ígért.

A főként evangélikusok lakta Galgagután a katolikus hívek maroknyi tábora már régen óhajtotta, hogy a szentmiséket végre méltó környezetben tarthassák meg, de eddig nem volt saját templomuk. Harminc esztendeje viszont különböző adományokból, a Váci Egyházmegye támogatásával és a falu vezetésének segítségél sikerült kellő anyagi forrást előteremteni, amiből megvásárolhattak egy épületet, ami mellé egy alkalmi haranglábat is felhúztak. Az első misét az új épületben Katona István segédpüspök celebrálta.

Mosómedve az Ipolynál

Csóri Miklós, a balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola tanára, a lelkes természetbúvár, az Ipoly folyó nagy szerelmese a tavaszi szép időt kihasználva kiruccant a folyóhoz, hogy videókamerájával megörökítse, amit lát és tapasztal. Mindeközben érdekes felfedezést tett, egy mosómedve bukkant fel a part közelében. Azonnal felvételre kapcsolta a masináját, és néhány másodpercre sikerült rögzítenie a ritka élményt, hiszen valóságos csoda volt akkoriban a mosómedve megjelenése a nógrádi tájon. Azt mondta, úgy érezte magát, mint az a csillagász, aki egy új üstökösre bukkan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában