Ünnep

2024.04.11. 16:15

Kossuth-díjas művész munkáját dicséri az új Madách-szobor Salgótarjánban

Ünnepélyes keretek között átadták csütörtökön a Párkányi Raab Péter szobrászművész által megálmodott Madách-szobrot, amely a salgótarjáni Vármegyeháza előtti parkban kapott helyet. Ezzel méltó emléket kívántak állítani a magyar és egyetemes irodalom kiemelkedő alakjának.

Nagy Orsolya

Erős Kinga, Becsó Zsolt, Skuczi Nándor és Murányi Sándor is méltatták az alkotást

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Madách Imre mindig lenyűgözte őt életútjával, a küzdés feltétlen vállalásával, a haza hősként való szolgálatával, a közjóért tett páratlan erőfeszítéseivel és a történelem legnagyobb világdrámájának megalkotásával. Az országgyűlési képviselő kiemelte, a Vármegye háza előtt álló szobor pont az út túloldalán található nemzeti emlékhelyre tekint, Salgótarján tragédiájának színhelyére.

Párkányi Raab Péter álmodta meg a Madách-szobrot a Vármegyeháza elé
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Hozzátette: reméli, hogy értékvesztett, háborús pszichózisban szenvedő világunkban Szabó Tamás és Párkányi Raab Péter alkotásai együttes erővel segítenek abban, hogy a zaklatott múltunkból fakadó, bennünk lévő feszültségek végre békévé oldják az emlékezést.

Méltó emléket állítottak

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, tavaly ünnepeltük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200 éves évfordulóját. Az ünnepi év meghosszabbodott és Madách esetében most éri el csúcspontját a csodálatos szobor avatásával.

– Ezt a szoboregyüttest, amely az önkormányzat megrendelésére készült, az országgyűlés által megszavazott Madách-emlékév keretében adjuk át a közügynek, mert Madách Imre közügy. Ennek az alkotásnak a felmutatásával is segítségül hívjuk a nagy drámaírót, hogy a mindennapokban is köztünk legyen, és folyamatosan emlékeztessen bennünket arra, hogy itt Nógrádban is van jövő. Innen is lehet példát adni emberségből, tisztességből és magyarságból, valamint hazaszeretetből – közölte Skuczi Nándor, aki elárulta, a vármegyei önkormányzat folyamatos törekvése, a nógrádi identitástudat erősítése.

Felszentelték a szobrot

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség József Attila-díjas elnöke, irodalomtörténész kifejtette: az ünnepi alkalmak mindig lehetőséget kínálnak arra, hogy számot vessünk egy életút felett. Ezen túlmenően arra is, hogy megálljunk egy pillanatra, rátekintsünk egy új műalkotásra, belenézzünk egy költő szemébe és meglássuk benne magunkat és a másikat. Erre napjainkban nagy szükség van. A szobrot ezt követően Varga András esperes-plébános szentelte fel.

A vármegyei önkormányzat méltó emléket kívánt állítani az írónak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Murányi Sándor nyugalmazott iskolaigazgató, Nógrád Vármegye díszpolgára hangsúlyozta, épp a költészet napján avatták fel az új Madách-szobrot Nógrádban, ahol nem csak mi, de Madách is leginkább otthon van, és a mű alkotója is. Mint mondta, a szobor a tekintetünk fel, s a lelkünket megemeli. A szobrászművész oly sok alkotásánál igaz ez az állítás. Murányi Sándor háláját fejezte ki az ajándékért a művésznek és azért, hogy megidézte a magyar 19. századot és benne a férfit, az embert, az igazit.

Műsorral emelték az átadót

Párkányi Raab Péter szobrászművész pedig köszönetet mondott, hogy elkészíthette a szobrot Palócföld zsenijéről. A rendezvényen Csábi István, Nógrád vármegye Madách Imre díjjal kitüntetett előadóművésze kulturális műsorával emelte tovább az ünnep színvonalát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában