Beruházás

2024.04.09. 11:54

Továbbra sem tudni, mikor nyithatja meg kapuit a rétsági piac

Továbbra sem tudni, mikor nyithatja meg kapuit a kereskedők és a vásárlók előtt Nógrád megye egyik legkorszerűbb piactere Rétságon. Az átadáshoz már csak egy szakhatósági pecsét hiányzik az engedélyezésen.

Hegedűs Henrik

Még az előző önkormányzat által beadott sikeres pályázat jóvoltából kezdődhetett meg a városi piac kialakítása a nyugat-nógrádi járási székhelyen, méghozzá a mintegy félmilliárdos nagyságrendű Zöld Város Program keretében. Erre legfőképpen azért volt szükség, mert a település központjában, az autóbusz-forduló szomszédságában működő vásártér egyre elavultabb volt, elhanyagolt képet festett, és a körülmények is alkalmatlanná váltak az árusok és ügyfeleik fogadására. 

Ám míg a projekt többi eleme előbb-utóbb megvalósult, addig a piac létesítményén még mindig lakat van, holott a kivitelezés lényegében befejeződött, noha menet közben több akadály tornyosult az építkezős előtt, például a fővállalkozó cég is lecserélődött.

A hatóságok „kezében” vannak

A további halasztás részleteiről a városi havilap, a Hangadó április elején nyomdafestéket látott számában Mezőfi Zoltán polgármester adott tájékoztatást a nagyközönségnek. Hangsúlyozta, jelenleg a használatbavételi eljárás zajlik, így lényegében a hatóságok „kezében” vannak. Magához az építés megkezdéséhez ugyanis nem volt eredetileg szükség vízjogi engedélyre, ugyanakkor a jogszabály előírása szerint a használatba vételnél azokat a hatóságokat kell megkeresni, akik az építés engedélyezésénél is eljártak, így mégis be kell szerezni a vízjogi dokumentumokat, ám ez hosszadalmas folyamat, alapesetben másfél-két év. 

Kifejtette viszont, hogy az ügyben hosszú hónapok óta egyeztet már az illetékesekkel az önkormányzat, és a tárgyalások alapján kijelenthető, hogy az engedélyeztetés felgyorsítható, tartama megrövidíthető, ám kérdés mennyivel. Mezőfi Zoltán megállapítása szerint most esély kínálkozott minderre, igen kedvezőek a kilátások, azaz látni már az alagút végét, és feltétlenül reménykednek abban, hogy belátható időn belül kijelölhető a végleges nyitás napja.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában