Veszélyes anyag

2024.04.16. 19:12

Salgótarjáni környezetszennyezés: összeült a védelmi bizottság

A salgótarjáni környezetszennyezés ügyében kedden összeült a helyi védelmi bizottság. Kiderült, hogy – a Greenpeace, illetve a város szocialista vezetőinek állításával szemben – a szennyezés forrása nem beazonosítható az évszázados nehézipari maradványokkal terhelt területen. Elhangzott: a telepengedély kapcsán felügyeletre jogosult önkormányzat sosem intézkedett a környezeti problémák ügyében, a polgármester pedig még a helyszínen sem járt.

Nool.hu

Tovább gyűrűzik a salgótarjáni környezetszennyezés ügye. A Greenpeace hétfői közleménye nyomán bejárta a magyar sajtót, hogy veszélyes anyagokkal teli, barnás szennyeződés folyt március közepén a Salgó-patakba. A zöldszervezet közleményében megvádolta az egykori acélgyár területén működő – pontosabban jelenleg a működést előkészítő – hulladékfeldolgozó céget. 

Belebukhat Fekete és Huszár a botrányba

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester és Huszár Máté (MSZP) alpolgármester nem sokkal később erősen hangulatkeltő, a cég, a kormány és a hivatalos szervek ellen uszító Facebook-posztokkal jelentkezett, a jelek szerint mindenféle előzetes tájékozódás nélkül. Hamar kiderült ugyanis, hogy mind a Greenpeace, mind a szocialista politikusok hamisan vádolták meg a kft.-t, melynek vezetői jogi lépéseket fontolgatnak az ügyben.

A botrány kapcsán Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Modern Városok Program lehetővé tette a város vezetésének, hogy a barnamezős területeket megvásárolja az önkormányzat, majd a rekultiválásra is sor kerülhetett volna.

– Botrányos alkalmatlanságuk miatt erre nem került sor. Arra is képtelenek voltak, hogy megoldást találjanak arra, hogy a város tudja megvásárolni a felszámolótól az acélgyár területét. Most újra ellenállást hirdetnek, személyeskednek, és saját felelősségüket elleplezve támadást indítanak.  Nem számít semmi, csak a hatalom megtartása – fogalmazott a térség képviselője.

Összeült a helyi védelmi bizottság

A hatóságok még aznap (a Greenpeace bejelentésének napján – a szerk.) megkezdték az egykori salgótarjáni acélgyár területén jelentkezett folyóvíz szennyezés kivizsgálását, amikor arról bejelentést kaptak, intézkedtek a szennyezőanyag eltávolításáról és jelenleg is folyamatban vannak a szükséges hatósági eljárások – állapította meg keddi ülésén a salgótarjáni helyi védelmi bizottság. Erről a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatta portálunkat kedden.

Az ülésen rögzítették, hogy a kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei a katasztrófavédelemi és vízügyi szervekkel közösen azonnal helyszíni vizsgálatot tartottak. A katasztrófavédelem soron kívül intézkedett a közérdekű bejelentés kivizsgálására, ennek részeként akkreditált mintavétel és akkreditált laboratóriumi vizsgálat is történt.

„A helyszíni szemlén jelen lévő szakemberek együttesen arra a megállapításra jutottak, hogy a szennyezés forrása nem beazonosítható. A szóban forgó területen ugyanis számos, különböző profilú cég végzi tevékenységét, emellett a területet az egykori acélgyár tevékenysége következtében évszázados nehézipari hatások terhelik. A vízügyi igazgatóság irányításával – a további vízbejutást megakadályozandó – kiemelték a szennyezőanyagot, egyben folyamatosan monitorozzák a helyszínt. Figyelemmel a gyártelep jellemzőire, a vízvédelmi hatáskörében eljáró Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság további adatok és információk beszerzéséről is gondoskodott. Mindezek beérkezését és értékelését követően a hatóság megteszi a további szükséges intézkedéseket” – összegezte a kormányhivatal.

Mint megtudtuk, a védelmi bizottság ülésén az is elhangzott, hogy a telepengedély kapcsán felügyeletre és intézkedésre jogosult salgótarjáni önkormányzat – az állami hatóságokkal ellentétben – mindeddig nem tett intézkedéseket, a város polgármestere pedig még nem járt a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában