Programajánló

2024.04.13. 10:15

Hétvégi programok sokasága csábít kikapcsolódásra Nógrádban

Események sokasága kínál szűkebb hazánkban kikapcsolódási lehetőséget az előttünk álló napokban. A hétvégi programok között találjuk a már hagyományos nemti Nyúlfesztivált, míg Bujákon a komolyzene kedvelői lelhetnek szívüknek kedves elfoglaltságra. Diósjenőn gálakoncert és közönségtalálkozó is színesíti a szombatot, vasárnap pedig ismét élettel telik meg a balassagyarmati Palóc Placc.

Veres Edina

Mesék és népzene színesíti a bátonyterenyei Tavaszi Dalfakadást

Immár második alkalommal őrzik a hagyományokat Bátonyterenyén a Tavaszi Dalfakadás című programmal. A Kisterenyei Palóc Népdalkör és a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. által szervezett rendezvénynek április 13-án, szombaton 9 óra 30 perctől az Ady Endre Művelődési Központ ad otthont. Ahogy arról portálunk beszámolt, a résztvevők idén a népzenei előadásokon kívül mesemondók produkcióit is meghallgathatják.

Komolyzenei koncertturné érkezik Bujákra

Következő állomásaként Bujákra érkezik a Caleidoscopes – Színek fantáziája nevet viselő tavaszi európai koncert turné április 13-án. Az eseménysorozat főszereplői, azaz Jean-Samuel Bez hegedűművész és Jean-Luc Therrien zongoraművész szombaton 16 órától a település művelődési házának Glatz galériáját tölti meg dallamokkal. A közönség a program során a galériában elhelyezett Kodály zongora hangjában gyönyörködhet.

Nyulas programok színesítik a nemti fesztivált

Idén sem marad el a Nemtiben immár ikonikusnak mondható rendezvény, a Nyúlfesztivál. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, április 13-án, szombaton a település szabadtéri színpadnál a gasztronómiai program 9 órakor nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. Amíg a főzőverseny résztvevői a kondérok körül serénykednek majd, addig a gyerekek kézműves foglalkozáson tehetik próbára ügyességüket. A nyuszi szépségversenyre készített kreatív alkotásokat a színpadon állítják ki, illetve azok alkotóit díjazzák is. A fesztivált a helyi óvodások műsora zárja a tervek szerint délben.

Gálakoncert és közönségtalálkozó is zajlik a diósjenői Művészetek Háza falai között

Gálakoncertet tartanak Diósjenőn az Aranydió Óvoda-Bölcsőde támogatására április 13-án, szombaton a helyi Művészetek Házában. A program 13 óra 30 perckor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, majd egy órával később a rövid köszöntők elhangzása után helyi fellépők kápráztatják el előadásaikkal az egybegyűlteket. Egy rövid szünet után, 16 órától Szabó P. Szilveszter, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas művésze musical slágerekkel, sanzonokkal és további örökzöldekkel készül a diósjenői közönségnek. 

A gálakoncert 16 óra 40 perckor kezdődő fináléja során a Szentgyörgyi István Általános Iskola 2. és 6. osztályos tanulói tánccal, míg az Aranydió Óvoda-Bölcsőde tantestülete meglepetés műsorral kedveskedik a résztvevőknek. A rendezvény ingyenesen látogatható, a bejáratnál lehet majd támogatói jegyeket vásárolni. A gálakoncertet követően nem sokkal –18 óra 30 pertől – a diósjenői Művészetek Házának Tükrös termében találkozhat a Tiszeker Dániel és Lévai Balázs által rendezett Nyugati Nyaralás című magyar krimivígjáték vármegyei közönsége. Az eseményen jelen lesznek a film készítői, illetve egy játék is izgalmas perceket okozhat a résztvevőknek.

Az ország minden tájáról érkeztek szerzetesek Mátraverebély-Szentkútra

Ezen a hétvégén tartják a szerzetesek országos zarándoklatát Mátraverebély-Szentkúton. Pénteken 12 szerzetesrend, 41 szerzetese indult útnak Szécsényből, hogy a 27 kilométeres út megtételével megérkezzenek nemzeti kegyhelyünkre, a szerzetesek találkozójára. Ahogy azt portálunk is megírta, az esemény keretein belül a szombati 11 órás szentmisét Majnek Antal nyugalmazott munkácsi püspök mutatja be.

A művelődési ház névadójának emléket állító kiállítás nyílik Nagyorosziban

Pálfalvi Nándor emlékkiállítás nyílik Nagyorosziban a III. Pálfalvi Irodalmi Ünnep keretében április 13-án, szombaton. Az eseménynek a helyi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár ad otthont, ahol 10 órakor Babicska Károly, a község polgármestere köszönti majd az egybegyűlteket. A rendezvényen Vigyinszki Attila művész-tanár mellett Pataki István és Szefcsek Szilárd versmondók működnek közre.

Helyi termékek sokasága a placcon
Áprilisban ismét standok sokasága roskadozik majd a különböző portékák alatt a balassagyarmati Palóc Ligetben. A Palóc Placc nevet viselő helyi értékek vására során április 14-én, vasárnap 9 és 13 óra között megszokott és új árusok termékei közül egyaránt válogathatnak majd az érdeklődők és vásárolni vágyók. A Duci Csapat Egyesület tagjai pedig ismét finomságokkal készülnek a piac látogatói számára. A szervezők ez alkalommal programokkal is kedveskednek a Placcra „érkezőknek”, így a vásár idején az MNM Palóc Múzeum kézműves foglalkozásán gyöngyöt fűzhetnek az érdeklődők, míg 10 és 13 óra között Kecskeméthy Lilla fokozza majd tovább a jó hangulatot zenéjével. Mindemellett csillámtetoválás és arcfestés csalhat a legkisebbek ajkaira mosolyt, illetve a nagyobbakra hennafestéssel kerülhetnek szép motívumok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában