Biztonságos közlekedés

2024.04.21. 15:20

Két keréken zajlott a verseny és a tréning Salgótarjánban (fotók)

A zord időjárás ellenére is biciklisekkel és motorosokkal telt meg szombaton a salgótarjáni Közlekedési Alkalmassági és Vizsgapálya. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai szervezésében az általános iskolás gyermekek két megmérettetés vármegyei fordulóján tehették próbára ügyességüket és tudásukat, míg a vasparipákkal közlekedő felnőttek tréningen gyakorolhatták a különböző közlekedési szituációkat.

Veres Edina

Verseny és tréning zajlott két keréken szombaton a salgótarjáni Közlekedési Alkalmassági és Vizsgapályán, amelyet éppen emiatt a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai már a reggeli órákban két, jól elkülönülő részre osztottak fel. Az egyik területen általános iskolás gyermekek számára kialakított kerékpáros ügyességi pálya foglalt helyet, míg a másikon felsorakoztatott bóják kínáltak gyakorlásra lehetőséget a motorosoknak.

A zord időjárás ellenére is biciklisekkel és motorosokkal telt meg szombaton a salgótarjáni Közlekedési Alkalmassági és Vizsgapálya
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Ez előbbi helyszínen egyszerre két próbatétel, azaz a Kerékpáros Iskola Kupa, illetve a Ki a mester két keréken? című verseny vármegyei fordulóján bizonyíthatta az egy tucatnyi általános iskolás nevező, hogy milyen ügyesen lavíroz át két keréken a szervezők által felállított akadályok között. A fiatalok hősiesen dacoltak a szeles, hideg, olykor esős időjárással, amelyhez nem kevés bátorítást nyújtott a népes – szülőkből és felkészítő pedagógusokból álló – tábor szüntelen szurkolása. Az akadályok leküzdése után a vizsgapálya irodaépületében már kellemesebb körülmények között láthattak hozzá a gyermekek a húsz kérdésből álló KRESZ-teszt kitöltéséhez.

Szőke Zoltán, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője portálunk érdeklődésére kifejtette: fontosnak tartják a biztonságos közlekedést, és azt is, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban elkezdjenek megismerkedni annak szabályaival. A felépített ügyességi pályán az általános iskolás diákoknak olyan „szituációkon” kellett minél gyorsabban, de minél kevesebb hibával „áttekerniük”, amelyek segítségével próbára tehették kerékpáros tudásukat. Természetesen a megmérettetés egyik résztvevője sem távozhatott üres kézzel, míg a legjobban teljesítő fiú és lány versenyző jutalma kiegészült azzal a lehetőséggel, hogy ők képviselhessék szűkebb hazánkat az országos döntőben.

Saját maguk által épített akadálypályán gyakorolt a vizslási testvérpár

Sándorné Galbács Krisztina Vizslásról érkezett családjával a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai által szervezett kerékpáros versenyre. Portálunk érdeklődésére kifejtette: tavaly a „Közlekedik a család” című vetélkedőn vettek részt, illetve jutottak arról tovább az országos döntőbe.

– Szuper volt a döntő, nagyon jól éreztük magunkat és sok tapasztalatot szereztünk. Akkor csak a nagyobbik, 13 éves gyermekünknek volt rá lehetősége, hogy áttekerjen az akadályokon. Éppen emiatt döntöttünk úgy, hogy kilátogatunk erre a kifejezetten általános iskolásoknak szóló versenyre, ahol a 10 éves gyermekünk is megmutathatja, mit tud – mondta Sándorné Galbács Krisztina, aki azt is elárulta, hogy családjával szabadidejükben sokat bicikliznek, a gyerekek pedig lelkesen készültek a megmérettetésre: még saját kis pályát is építettek otthon, hogy gyakorolni tudják az akadályok közötti áttekerést.

Martfűről is érkezett résztvevő a salgótarjáni motoros tréningre

A gyerekeknek szóló biciklis próbatételtől kicsit távolabb a motoros felnőttek számára volt adott a lehetőség, hogy – az időjárás viszontagságainak köszönhetően – száraz, nedves és vizes burkolaton egyaránt gyakorolhassák a járműkezelést. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai évről évre megrendezik a vasparipákon közlekedők számára Salgótarjánban a motoros vezetéstechnikai tréninget, amely idén is szép számú érdeklődőt vonzott.

A megjelentek között akadtak már rutinos tréningrésztvevők, de mellettük voltak olyanok is, akiknek a képzés teljesen új élményt jelentett. A motorosok a kihelyezett bóják közötti feladatokat Kótner Zoltán rendőr főtörzszászlós és Laczkó István nyugalmazott rendőr alezredes szakmai segítsége és iránymutatása mellett hajtották végre.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság motoros tréningje jó hírnek örvend nem csupán szűkebb hazánk határain belül, hanem azon túl is, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Martfűről, illetve a Heves vármegyei Gyöngyösről is érkeztek résztvevők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában