Egészség

2024.04.04. 19:55

Dübörög az allergiaszezon, Nógrádban is erős a pollenterhelés

Országosan magas a pollenterhelés, így szűkebb hazánkban is. Ráadásul a hét második felében felerősödik, így az allergiaszezon a legerősebb időszakába érkezik – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentéséből.

Nagy Orsolya

Nem kedvez az időjárás az allergiásoknak

Forrás: Shutterstock

Mint arról beszámoltak, az allergiaszezon igencsak erős szakaszában vagyunk, ugyanis egyszerre közel húszféle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

Kifejtették: a platán pollenkoncentrációja magas, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is, a nyíré, valamint a ciprus- és tiszafaféléké a közepes-magas tartományban alakulhat. Emellett közepes koncentrációban van jelen a fűz, a kőris, a juhar, a nyár, a gyertyán, a dió, valamint már az eperfafélék pollenje is. A tölgy és a komlógyertyán pollenkoncentrációja pedig jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Jelen van továbbá a levegőben az éger, a szil, a sásfélék, valamint már a pázsitfűfélék, a fenyőfélék, a csalánfélék, a bükk és az ostorfa pollenje is, de ezek még alacsony mértékben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony vagy közepes

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is kitért, hogy megjelent a levegőben a nyárfaszösz, ami a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket. 

Orrdugulás, vizes orrfolyás, könnyezés a leggyakoribb tünet

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa korábban arról tájékoztatta portálunkat, hogy az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a szem- és orrviszketés, a száraz köhögés, az orrdugulás, a vizes orrfolyás és a könnyezés.

Mint mondta, napjainkban egyre több az allergiás. Néhány generációval ezelőtt még szinte ismeretlen volt ez az érzékenység. Az, hogy sokszorosára emelkedett az allergiások száma, oda vezethető vissza egyebek mellett, hogy napjainkban rengeteg tartósítószerrel, adalékanyaggal találkozunk, de túl sok műanyaggal is érintkezünk, és egyre több kozmetikumot használunk. A háziorvos a megelőzés fontosságát is hangsúlyozta, amely során érdemes különböző, vény nélkül kapható gyógyszereket szedni. Amennyiben ezek nem használnak, akkor orvoshoz kell fordulni, aki felírhat vényköteles orrcseppet vagy tablettát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában