Nool.hu videó

2024.03.21. 18:40

Zavartalanul működik a balassagyarmati szülészet (videó)

Fél év szünet után, a közelmúltban teljes kapacitással újraindult a szülészet-nőgyógyászat osztály a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben. Az elmúlt két hétben pedig már tizennégy kisbaba is világra jött az intézményben.

Lászlók Judit

Jusztin-Horváth Dorottya ötödik gyermekének adott életet a napokban Balassagyarmaton

Forrás: Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

Zavartalanul működik az újraindult osztály

Dr. Szabó Géza, a város önkormányzati egészségügyi tanácsnoka portálunkat arról tájékoztatta, hogy március 4-én teljes kapacitással indult meg a szülészet-nőgyógyászat osztály a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben.

 A bő két hét alatt 14 gyermek született meg Balassagyarmaton, ami önmagában nem egy túl nagy szám, de jól mutatja a lakossági igényeket. Több mint fél éve lényegében már nem működött a szülészet-nőgyógyászat, a kismamamák pedig kerestek maguknak máshol, más kórházban helyet. Elsősorban a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban, de nagyon sokan elmentek akár Vácra vagy a fővárosba

 – mondta dr. Szabó Géza. 

Dr. Szabó Géza, a város önkormányzati egészségügyi tanácsnoka portálunkat arról tájékoztatta, hogy tizennégy baba született a kórházban az újraindulás óta
Forrás: Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

Hozzátette, hogy február első felében indultak újra a nőgyógyászati műtétek, majd március 4-ét követően a szülészeti ellátás, így lett teljes körű az osztály tevékenysége. Hangsúlyozta továbbá, a gyógyító munka újraindítását megelőzően a Szent Lázár kórház szülészet-nőgyógyászat osztályával közösen szakmai protokollok egységesítésére is sor került.

Dr. Szabó Géza rámutatott arra is, hogy Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben az osztály újraindulása óta zavartalanul és zökkenőmentesen működik. Emellett további humánerőforrás bővítésre is számítanak, ugyanis jelenleg tárgyalásokat folytatnak fiatal kollégákkal, akik közül eddig négyen jelezték, hogy szerződést fognak kötni április elsejétől a balassagyarmati kórházzal, egyelőre részmunkaidős állásban.

Újabb kisbaba született

A Nool stábja ellátogathatott az újraindult szülészet-nőgyógyászat osztályra is, ahol portálunknak nyilatkozott Jusztin-Horváth Dorottya, aki a napokban éppen ötödik gyermekének adott életet. Elmondása szerint vannak már tapasztalatai az ország különböző kórházaiból, azonban a balassagyarmati kórházban ez volt az első szülése. Mint fogalmazott: „Szerencsére sikerült itt is simán szülni, nagyon felkészült szülésznővel találkoztam, de az összes ápolónő és szülésznő munkája kiemelendő.”

 Március 18-án szültem Balassagyarmaton, mert újranyílt a szülészet, úgyhogy lehetőségem volt erre is. A terhesgondozást már itt végezték, úgyhogy jó volt az ismerős arcokkal találkozni

 – mondta Jusztin-Horváth Dorottya. Hozzáfűzte, mivel a szülés előtt adódott némi komplikáció, ekkor még a balassagyarmati kórházban nem nyílt meg a szülészet, ezért a salgótarjáni kórházban is feküdt egy hetet. Ennek okán egy ideig bizonytalan volt, hogy melyik kórházban fog szülni. Végül azonban újraindult a szülészeti ellátás a balassagyarmati kórházban, amelyet egyrészt a közelsége okán, másrészt pedig az ismerős környezet miatt választottak.

– A kórház közelsége olyan szempontból nagyon jó, hogy egyrészt az ötödik gyerek születésénél tényleg minden perc számíthat a beérésnél. Másrészt pedig, a látogatás könnyebben megoldató így, hogy már megszületett a kislányunk – mondta Jusztin-Horváth Dorottya, aki szerint egy nagyon pozitív szülési élménnyel lettek gazdagabbak.

Nemzetközi hírű magyar idegsebésszel szerződtek
Ezenkívül dr. Szabó Géza portálunknak elárulta azt is, hogy március első felétől új osztályvezető főorvosa van a traumatológiai osztálynak, ugyanis dr. Tánczos Csaba, a Honvéd Kórház Baleseti Sebészeti osztály D részleg vezetője elfogadta a felkérésüket és teljes állású munkaviszonyt létesített a balassagyarmati kórházzal. Az egészségügyi tanácsnok kiemelte továbbá, szerdán dr. Csókay András nemzetközi hírű magyar idegsebész írt alá szerződést a salgótarjáni és a balassagyarmati kórházzal, amely nagy örömükre jelentősen erősíti a vármegye orvosszakmai munkájának színvonalát. Mint mondta, úgy véli, hogy egy nemzetközileg elismert idegsebész jelenléte a kórházakban, a betegek számára érezhetően növeli a betegbiztonságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában