Nool.hu videó

2024.03.06. 13:54

Valóra váltanak egy álmot: jótékony céllal ragadtak szerszámokat a tarjáni iskola diákjai (videó)

Ismét jótékony céllal ragadtak szerszámokat a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ács diákjai. Ezúttal – szakoktatójuk iránymutatást követve – a fiatalok munkájának segítségével a Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének egy álma valósulhat meg Salgótarjánban.

Veres Edina

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezete számára nyújtanak segítséget a fiatalok

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Újra megcsillogtatják önzetlenségüket a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium építőipari ágazatában tanuló diákjai. Mint arról portálunk tavaly júliusban beszámolt: hat borbélyos tanuló töltötte nyári szakmai gyakorlatát Ludányhalásziban, ahol az Ipolypart Integrált Szociális Intézmény Nógrád Vármegye telephelyén végeztek karbantartási és fejlesztési munkákat.

Ez alkalommal pedig a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezete számára nyújtanak segítséget a fiatalok szakoktatójuk, Kiss-Simon Miklós vezetésével. A szervezet Salgótarjánban, az egykori baglyasi iskola épületében egy szociális célú zöldség- és gyümölcsfeldolgozót alakít ki. A savanyítóüzem részeként egy, az alapanyagok tárolásához megfelelő raktárépületet is létre szeretnének hozni, a salgótarjáni szakképző intézmény tanulói ennek az elképzelésnek a megvalósítását segítik munkájukkal – Ludányhalászihoz hasonlóan szintén – szakmai gyakorlat keretében.

Hosszú múltra tekint vissza a jó kapcsolat

A helyszínre a napokban Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója is kilátogatott, hogy megtekintse a folyamatot. Portálunk érdeklődésére kifejtette: Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Nógrád vármegyei igazgatója, illetve Juhászné Kincses Helén, a Nógrád vármegyei szervezet tiszteletbeli elnöke tavaly ősszel kereste meg a centrum vezetőségét először, és kértek segítséget a tervezett raktárépület felújításához. Az egyeztetések után végül novemberben megkötötték az együttműködési megállapodást.

– A folyamat első lépését a tető teljes cseréje jelenti, azonban ezt a munkát akkor, illetve azt követően a tél idején az időjárás miatt nem lehetett elvégezni. Ennek következtében lényegében az alsó részek, például a falak felújítása is eltolódott – fejtette ki Baranyi Zoltán, aki arra is rámutatott, hogy éppen a fenti indokok miatt feltehetően a megállapodásban foglalt március végi projektzárást módosítani kell majd.

Az NVSzC főigazgatója azt is hozzátette: a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetével hosszú időre visszanyúló jó kapcsolatot ápol a szakképzési centrum, amit mi sem példáz jobban, minthogy a legtöbb intézményükben rendszeresen tartanak véradást.

A csapadékvíz-elvezetés problémáját is orvosolják

Kiss-Simon Miklós szakoktató az előttük álló feladatokkal kapcsolatban elárulta: a rossz állapotú épület teljes körű felújításra szorul. Ennek értelmében a tetőt először le kell bontaniuk, majd azt követően kialakítják az új szerkezetet, amelyre felhelyezik a cserepeket. A következő lépésként leverik majd a régi vakolatot a falakról, amelyeket természetesen ezután újravakolnak, míg a mennyezet gipszkarton borítást kap.

Mindemellett az épületen kívül a csapadékvíz-elvezetést is megoldják egy lejtbeton elkészítésével annak érdekében, hogy a későbbiekben az eső ne vizesíthesse fel a falakat, tönkretéve a fiatalok munkáját. A folyamatok legjavában a 11. osztályos építőipari ágazatban tanuló diákok gyakorolhatják jótékony tevékenység közben a szakmájukat, míg a tető visszaépítésében a már szakmai tapasztalattal is rendelkező esti tagozatos tanulók csillogtathatják meg tudásukat és szolgálhatnak önzetlen segítségükkel egy jó ügyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában