Szakmai fejlődés

2024.03.20. 12:25

Továbbképzésen vettek részt a nógrádi levéltárosok

A közelmúltban a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Nógrád Vármegyei Levéltára is bemutatkozott a „Hét levéltár – hét középiskolai foglalkozás a történelem különböző korszakaiból” című levéltár-pedagógiai továbbképzésen a székesfővárosban.

Veres Edina

Nógrád 20. századi iparába is betekintést nyertek a résztvevők

Forrás: Facebook/MNL Nógrád Vármegyei Levéltára

A salgótarjáni székhelyű MNL Nógrád Vármegyei Levéltára a közelmúltban a honlapján számolt be arról, hogy rangos levéltár-pedagógiai továbbképzésen vettek részt bemutatóként Budapesten. Mint írták, a továbbképzést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Magyar Levéltárosok Egyesülete szervezte, míg a rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Az MNL Nógrád Vármegyei Levéltárát Lőrincz Melinda, Sebestyénné Batta Ágnes és Szepessyné Dr. Judik Dorottya képviselte. Első foglalkozásunk a „Betyárvilág Nógrádban” címet viselte. Az érdeklődők – levéltári források felhasználásával – szerepjátékon keresztül ismerkedhettek meg az utolsó híres nógrádi betyár, Sisa Pista, továbbá Krúdy Kálmán életének legfontosabb eseményeivel 

– olvashatók a programmal kapcsolatos részletek a tájékoztatásban, amelyből továbbá az is kiderült, hogy a második foglalkozáson Nógrád 20. századi iparába nyertek betekintést a résztvevők. Tehették mindezt egy „szabadulószoba-jellegű” játék keretében, amely során a két csoportban dolgozó játékosoknak az Acélgyárral, a bányával és az Öblösüveggyárral kapcsolatban kellett kódokat megfejteniük. A bemutató foglalkozásokat végül a levéltár-pedagógia mindennapi tapasztalatainak témáját körbejáró kerekasztal-beszélgetés zárta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában