Áldás szállt

2024.03.10. 19:24

Segédpüspök kérte az Úr áldását a felújított nagykeresztúri templomra (fotók)

Szép számmal gyűltek össze a hívők vasárnap a nagykeresztúri katolikus templomban azért, hogy – a hitélet gyakorlása mellett – szemtanúi legyenek annak, amint dr. Varga Lajos váci segédpüspök imádságával és kézfeltételével megáldja a kívül-belül felújított templomot.

Veres Edina

Kívül-belül megújult a helyi templom

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Megtöltötték a nagykeresztúri katolikus templomot a helyi és a környező településekről érkezett hívők a vasárnapi szentmise idején. A szertartás különlegességét az adta, hogy annak keretében szállt áldás az Isten házára, amely a közelmúltban kívül-belül megújult. Ahogy azt Géczi Antal, Nagykeresztúr polgármestere korábban portálunknak elmondta: a beruházás a Váci egyházmegye révén a Modern Városok Program keretében valósulhatott meg. A több hónapon át zajló munkafolyamat során megtörtént a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréjét, a falak szigetelést, de új burkolatot kapott a padló, illetve átépítették a templomtornyot, korszerűsítették a fűtést és a vizesblokkot is.

A vasárnapi szentmise során dr. Varga Lajos imádságával és kézfeltételével kérte a Mindenható Isten áldását a felújított templomra és a jelenlévőkre. Szentbeszédben egyebek mellett visszautalt a János evangéliumából felolvasott sorokra is, amely Jézus és Nikodémusz találkozásának egy részletét idézte.

– A párbeszéd lényege a szeretetről szól, ami fontos mindannyiunk számára, hiszen, ha nem szeretnek bennünket, az számunkra keserves. Ugyanakkor nekünk is öröm az, ha szeretetteljes közösségben élhetünk. Tehát igényünk az, hogy kapjunk, de ugyanúgy igényünk az is, hogy adni is tudjunk szeretetet – hangsúlyozta dr. Varga Lajos, aki ezután aláhúzta: a Jézus és Nikodémusz között lezajlott diskurzus is tulajdonképpen a szeretetről szól. A Megváltó szavait magyarázva úgy fogalmazott: Isten az emberek jobblétét akarja, a szeretetének a megnyilvánulása az idézett evangéliumi szakasz szerint az, hogy elküldi közénk egyszülött fiát, aki vele egylényegű. Isten önmagát ebben a fiúban teljesen odaadja ennek a világnak.

– A fiúnak a szeretete is megnyilvánul. Valljuk, hogy Jézus keresztáldozata a Mennyei Atyának a megdicsőítése pontosan azért, ahogy önmagát adja az Atyának, illetve értünk is, és így az Isten szeretete az Úr Jézus által begyűrűzik ebbe a világba – fejtette ki a segédpüspök.

Végéhez közeledik a Modern Városok Program

A püspökatya ezután az Efezusiaknak írt levél elhangzó részére utalva arról beszélt, hogy a hatalom kérdése jelen van a világunkban, hiszen alá- és fölérendelt kapcsolatok minden társadalomban léteznek. Dr. Varga Lajos felhívta a megjelentek figyelmét arra is, hogy az említett levélben Isten a maga hatalmával úgy rendelkezik Jézus Krisztus által, hogy megszabaduljunk a bűntől. Hiszen a Teremtő hatalma arra terjed ki, hogy megadja a megtérés lehetőségét, azt, hogy az ember elhagyja a rosszat és újjászülessék lélekben, belülről.

A szentmise végén Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy fontos nap érkezett el mind a település, mind pedig az egyházközség szempontjából. Hozzáfűzte: közel tíz évvel ezelőtt kereste meg őt a településvezetés azzal a kéréssel, hogy a falu szívében található területen a helyi közösség szeretné, ha felépülhetne egy templom. Az álom végül a Modern Városok Programnak köszönhetően válhatott valóra. A honatya emlékeztetett: a több éven át zajló egyeztetések eredményeként sikerült eljutni a végleges megállapodásig, amelynek keretében a kormányzat mintegy 4,5 milliárd forintos támogatást biztosított ahhoz, hogy a Salgótarjánon kívüli 17 településen összesen 38 egyházi épület és tér újulhasson meg.

Becsó Zsolt azt is elárulta, hogy a programnak a végéhez közelednek. Végül köszönetet mondott a projekt koordinálásáért a Váci egyházmegyének, illetve háláját fejezte ki a helyi önkormányzatnak és mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult a nagykeresztúri katolikus templom megújulásához, valamint a környezete megszépüléséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában